Ερευνα καταρρίπτει το ότι ο λίγο παραπάνω ύπνος το πρωί κάνει κακό στην υγεία μας

Μήπως δεν είναι τόσο κακή συνήθεια τελικά;
.
Galina Zhigalova via Getty Images
.

Αν βρεθούμε να πατάμε επανειλημμένα το κουμπί αναβολής το πρωί, δεν είμαστε μόνοι. Στην πραγματικότητα, 60% των ενηλίκων επιδίδονται σε λίγο περισσότερο χρόνο αναβολής κάθε πρωί και ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει;

Όταν τα πρωινά είναι πιο σκοτεινά και πιο κρύα καθώς, ολοένα και περισσότερο χειμωνιάζει, ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει που κουκουλωθήκαμε για λίγη ώρα κάτω από τα αγαπημένα μας σκεπάσματα; Ίσως μας κάνει το πρωί (όταν σηκωθούμε από το κρεβάτι) να είμαστε λίγο πιο βιαστικοί, αλλά αξίζει τον κόπο, έτσι δεν είναι;

Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο αξίζει τον κόπο αυτός ο μικρός επιπλέον χρόνος αναβολής, αλλά το να το χαρίσουμε στον εαυτό μας μπορεί επίσης να να βελτιώσει τη γνωστική μας λειτουργία.

Πώς το πάτημα του κουμπιού αναβολής αυξάνει τη δύναμη του εγκεφάλου μας

Μέχρι πρόσφατα, πιστευόταν ότι το να χαρίζουμε στους εαυτούς μας 10-30 λεπτά επιπλέον χρόνο στο κρεβάτι κάθε πρωί είναι επιβλαβές για το σώμα και ότι το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα της ημέρας μας είναι να σηκωνόμαστε με το πρώτο χτύπημα του ξυπνητηριού.

Παρ′ όλα αυτά, έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύτηκε από Σουηδούς και Αυστραλούς επιστήμονες αντικρούει τα παραπάνω.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν 31 τέτοιες συνήθειες σε εργαστηριακές συνθήκες και διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά επιπλέον ύπνου είτε δεν είχαν καμία επίδραση είτε βελτίωσαν τις γνωστικές ικανότητες των όσων τις υιοθέτησαν σε μια εργασία που αναλαμβάνουν αμέσως μετά το ξύπνημα, σε σύγκριση όσους αναγκάζονταν να σηκωθούν απότομα.

Η Τίνα Σούντελιν από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε να χουχουλιάζουμε το πρωί αν το απολαμβάνουμε, τουλάχιστον όσον αφορά την αναβολή περίπου 30 λεπτών. Στην πραγματικότητα, μπορεί να βοηθήσει ακόμη και όσους έχουν πρωινή υπνηλία να είναι ελαφρώς πιο ξύπνιοι μόλις σηκωθούν».

Τα 30 λεπτά του χρόνου αναβολής αποτελούνταν από τρεις περιόδους καθυστέρησης, διάρκειας 9-10 λεπτών η καθεμία. Σε σύγκριση με τον ύπνο χωρίς διακοπή επί μισή ώρα, οι επαναλαμβανόμενες κλήσεις αφύπνισης είχαν ως αποτέλεσμα μια μέση απώλεια έξι λεπτών ύπνου τη νύχτα.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι οι λάτρεις του snooze button θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια ευκολότερη αφύπνιση από ένα πιο ελαφρύ μέρος του κύκλου ύπνου, αντί να απωθούνται απότομα έξω από τον βαθύ ύπνο του σταδίου REM.

Ποιοι χρησιμοποιούν περισσότερο το snooze button και πώς τους επηρεάζει;

Η ομάδα εξέτασε 1.732 εθελοντές και διαπίστωσε ότι το 69% των ερωτηθέντων πάτησε το κουμπί αναβολής ή έβαλε πολλές φορές το ξυπνητήρι. Οι παραπάνω τείνουν να είναι νεότερης ηλικίας και βραδινοί (όχι πρωινοί) τύποι, με τον μέσο χρόνο αναβολής να φτάνει τα 22 λεπτά.

Παραδόξως, δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των όσων ανέβαλαν το ξύπνημα και όσων όχι σε σχέση με τα επίπεδα διάθεσης, το άγχος, την πρωινή υπνηλία ή τους κύκλους ύπνου.