Ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» ξυλάκια που δίνουν στο φαγητό πιο αλμυρή γεύση

Η αλμυρή γεύση ενισχύεται 1,5 φορές.
Issei Kato via Reuters

Ιάπωνες ερευνητές έχουν αναπτύξει «ηλεκτρονικά» ξυλάκια που ενισχύουν τις αλμυρές γεύσεις, βοηθώντας ενδεχομένως όσους χρειάζονται να μειώσουν το νάτριο στη διατροφή τους.

Τα ξυλάκια που αναπτύχθηκαν από κοινού από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μέζι, Χόμει Μιγιασίτα και την εταιρεία παραγωγής ποτών Kirin Holdings Co., ενισχύουν τις γεύσεις χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση και έναν μίνι υπολογιστή που φοριέται σε ένα βραχιολάκι.

Η συσκευή χρησιμοποιεί ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα για να μεταφέρει ιόντα νατρίου από τα τρόφιμα, μέσω των ξύλων, στο στόμα όπου δημιουργούν μια αίσθηση αλμυρού, είπε ο Μιγιασίτα .

«Ως αποτέλεσμα, η αλμυρή γεύση ενισχύεται 1,5 φορές», είπε.

Issei Kato via Reuters

Ο Μιγιασίτα και το εργαστήριό του έχουν εξερευνήσει διάφορους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να αλληλεπιδράσει και να διεγείρει τις ανθρώπινες αισθητηριακές εμπειρίες. Έχει επίσης αναπτύξει μια οθόνη τηλεόρασης που μπορεί να γλείφει που μπορεί να μιμηθεί διάφορες γεύσεις φαγητού.

Τα ξυλάκια που βελτιώνουν τη γεύση μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία στην Ιαπωνία, όπου η παραδοσιακή διατροφή ευνοεί τις αλμυρές γεύσεις. Ο μέσος Ιάπωνας ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, διπλάσια από την ποσότητα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων παθήσεων.

Issei Kato via Reuters

«Για να αποτρέψουμε αυτές τις ασθένειες, πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού που παίρνουμε», δήλωσε ο ερευνητής Άι Σάτο.

Η Μιγιασίτα και η Kirin τελειοποιούν τα ξυλάκια τους και ελπίζουν να βγουν στον εμπόριο από το επόμενο έτος.

Popular in the Community