«Ερμιτάζ: Η δύναμη της τέχνης». Στα άδυτα του θρυλικού μουσείου της Αγίας Πετρούπολης

Με ξεναγό τον διάσημο Ιταλό ηθοποιό Τόνι Σερβίλο.
REUTERS/Alexander Demianchuk AD/SN
REUTERS/Alexander Demianchuk AD/SN
Alexander Demianchuk via Reuters

H λάμψη του Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια ενός εκθαμβωτικού μουσείου. Οι αριθμοί άλλωστε είναι ενδεικτικοί: 168 χρόνια λειτουργίας, 3 εκατομμύρια έργα τέχνης σε περισσότερα από 66.000 τ.μ., 4,2 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ο διάσημος Ιταλός ηθοποιός Τόνι Σερβίλο («Η Τέλεια Ομορφιά») μας ξεναγεί στα άδυτα ενός από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία του κόσμου μέσα από το ντοκιμαντέρ «Ερμιτάζ. Η δύναμη της τέχνης» του Μισέλε Μάλι, ξεδιπλώνοντας τις συγκλονιστικές ιστορίες και τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στους διαδρόμους του, αλλά και στους δρόμους της λαμπερής Αγίας Πετρούπολης.

Από τη Μεγάλη Αικατερίνη μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση, από τους στίχους του Πούσκιν μέχρι τους πίνακες του Μπριουλόφ, ο θρύλος που συνυφαίνει πόλη και μουσείο επιβιώνει ανά τους αιώνες.

(AP Photo/Dmitry Lovetsky)
(AP Photo/Dmitry Lovetsky)
via Associated Press

Το Ερμιτάζ στεγάζεται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, τα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα. Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνεται η συλλογή έργων δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με έργα Ντα Βίντσι, Ροντέν, Πικάσο, Ματίς, Γκογκέν, Πολ Σεζάν, Κλοντ Μονέ, Ρέμπραντ, ενώ φιλοξενούνται εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη, την Αίγυπτο και μεγάλες συλλογές ειδών κοσμηματοποιίας.

Στις αίθουσες από την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.