Ερντογάν, ο εξολοθρευτής: Ο τίτλος του περιοδικού Le Point που έκανε έξαλλο τον «σουλτάνο»

Δικτάτορας τώρα και στην Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά τη λογοκρισία με την οποία έχει «ντύσει» τα τελευταία χρόνια τα τουρκικά ΜΜΕ, αποφάσισε να επεκταθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή κατέθεσε μήνυση σε βάρος του διευθυντή του γαλλικού εβδομαδιαίου περιοδικού Le Point το οποίο, στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του, τον χαρακτηρίζει «εξολοθρευτή» των Κούρδων της Συρίας.

Αναλυτικότερα, ο δικηγόρος του Ερντογάν, ο Χουσεΐν Αϊντίν, κατέθεσε μήνυση στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας για «εξύβριση του αρχηγού του Κράτους», όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.

Η μήνυση αυτή, στην οποία καταγγέλλεται η προσβολή «της τιμής και της αξιοπρέπειας» του τούρκου προέδρου, έχει στόχο τον διευθυντή του περιοδικού Ετιέν Ζερνέλ, καθώς και τον επικεφαλής του τμήματος «Διεθνή» Ρομέν Γκιμπέρ.

Στο εξώφυλλο του Le Point, ο Ερντογάν κατηγορείται για «εθνοκαθάρσεις» εναντίον των Κούρδων της Συρίας στο πλαίσιο της επίθεσης που εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας, με αποτέλεσμα η τουρκική κυβέρνηση να θορυβηθεί.

Μάλιστα ενοχλήθηκαν τόσο που ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, ο Ιμπραήμ Καλίν, επιτέθηκε στο Twitter εναντίον «της Γαλλίας που αποίκισε πολλές αφρικανικές χώρες, που κατέσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και έκανε εμπόριο σκλάβων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Le Point εξοργίζει τους Τούρκους ηγέτες. Το 2018, το εβδομαδιαίο περιοδικό είχε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν «δικτάτορα», προκαλώντας χιονοστιβάδα διαμαρτυριών στην Άγκυρα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανάλογη κίνηση από τουρκικής πλευράς.

Η Τουρκία κατηγορείται τακτικά από μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι πλήττει την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης.

Σημειώνεται, ότι μετά την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2014, χιλιάδες άνθρωποι έχουν υποστεί διώξεις στην Τουρκία για «προσβολή του αρχηγού του Κράτους».

Πηγή: Anadolu