Εθνικό Θέατρο: Πρεμιέρα για τους «Βρυκόλακες» του Ίψεν με Ναταλία Τσαλίκη, Αργύρη Πανταζάρα

Την ώρα που οι μάσκες πέφτουν, ολόκληρο το οικοδόμημα της αγίας οικογένειας κλυδωνίζεται και τα φαντάσματα του παρελθόντος ξυπνούν.
«Βρυκόλακες»
«Βρυκόλακες»
Φωτογράφος παράστασης: Γιώργος Καβαλλιεράκης

Εικοσιπέντε χρόνια από την τελευταία φορά που ανέβηκαν στο Εθνικό Θέατρο (1997), οι «Βρυκόλακες» του Ίψεν επιστρέφουν και ο Σταμάτης Φασουλής αναμετριέται ξανά με το έργο που αποτέλεσε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1979.

Η αυλαία της Κεντρικής Σκηνής ανοίγει τη φετινή θεατρική περίοδο την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, μετά τη μικρή αναβολή που δόθηκε κατόπιν της αποχώρησης της Νένας Μεντή και της αντικατάσταση της στον ρόλο της Κυρίας Άλβινγκ από την Ναταλία Τσαλίκη.

Όταν το 1881 ο Ίψεν έγραψε τους Βρυκόλακες σήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την τόλμη της θεματικής του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ξεσκέπαζε μια κοινωνία υποκρισίας και διαφθοράς, ωστόσο, το έργο κατέχει πλέον κορυφαία θέση στα αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Η κυρία Άλβινγκ ετοιμάζεται για τα εγκαίνια του Ιδρύματος που έφτιαξε στη μνήμη του συζύγου της. Ο γιος της Όσβαλντ -στον ρόλο ο Αργύρης Πανταζάρας- καταξιωμένος ζωγράφος που ζει από παιδί στο εξωτερικό, έχει επιστρέψει για την τελετή. Ο παλιός οικογενειακός φίλος και διαχειριστής του Ιδρύματος Πάστορας Μάντερς -Περικλής Μουστάκης -έχει έρθει και αυτός για να εκφωνήσει λόγο για την προσφορά του λοχαγού Άλβγινγκ. Όμως, κάτω από την αψεγάδιαστη, γυαλιστερή επιφάνεια, κάτι άρρωστο και σαθρό ελλοχεύει.

Φωτογράφος παράστασης: Γιώργος Καβαλλιεράκης
Φωτογράφος παράστασης: Γιώργος Καβαλλιεράκης

Ένα κουβάρι από ψέματα και μυστικά, προδομένους έρωτες, συγκάλυψη και υποκρισία αρχίζει να ξετυλίγεται σταδιακά, την ώρα που οι μάσκες πέφτουν, ολόκληρο το οικοδόμημα της αγίας οικογένειας κλυδωνίζεται και τα φαντάσματα του παρελθόντος ξυπνούν, διψώντας για το αίμα των ζωντανών.

Ταυτότητα παράστασης

Απόδοση-Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Δραματολόγος παράστασης: Ειρήνη Μουντράκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης

Βοηθός σκηνογράφου: Νικόλας Κανάβαρης

Βοηθός ενδυματολόγου: Μαριάνθη Σανδαλτζοπούλου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):

Έγκστραντ: Γιώργος Ζιόβας

Ρεγγίνα: Κατερίνα Μαούτσου

Πάστορας Μάντερς: Περικλής Μουστάκης

Όσβαλντ Άλβινγκ: Αργύρης Πανταζάρας

Κυρία Άλβινγκ: Ναταλία Τσαλίκη

Info

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr και στο 210.7234567 (με χρήση πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας)

Πληροφορίες: Ταμεία κτηρίου Τσίλλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24), τηλ. 210.5288170-171.

Δημοφιλή