ΔΙΕΘΝΕΣ
11/07/2019 16:53 EEST | Updated 11/07/2019 16:58 EEST

Eξαφανίστηκε 15 ετών - Τώρα μια ανώνυμη πληροφορία έρχεται να ρίξει φως στην υπόθεση μετά από 36 χρόνια

Και όλα οδηγούν στο Βατικανό.

She disappeared at 15. A cryptic tip-off in the Vatican could hold the key to her case

Η Εμμανουέλα Ορλάντι εξαφανίστηκε στις 22 Ιουνίου 1983 στο Βατικανό, στη Ρώμη, μια μέρα που πήγαινε για πολλοστή φορά στο μάθημα μουσικής, στο Ωδείο. Μόνο που η 15χρονη τότε, Εμμανουέλα, δεν επέστρεψε ποτέ.

Τώρα μια ανώνυμη πληροφορία έρχεται να ανατρέψει τα πάντα.

Η Εμμανουέλα ήταν κόρη υψηλόβαθμου στελέχους του Βατικανού και ζούσε με την οικογένειά της μέσα στο Βατικανό. Εκείνη την ημέρα, της 22ης Ιουνίου, πήρε το λεωφορείο για να πάει στο Ωδείο, το το οποίο βρισκόταν δίπλα στην εκκλησία του Sant’Apollinare. Δεν γύρισε, όμως, ποτέ και τα ίχνη της έχουν χαθεί εκ τότε, χωρίς κανένας να γνωρίζει τι συνέβη στο άτυχο κορίτσι.

Ο αδερφός της, ωστόσο, δεν έπαψε ποτέ να ψάχνει για την αδερφή του. Ο Πιέτρο Ορλάντι, σε ηλικία 60 ετών σήμερα, έχει ακολουθήσει κάθε στοιχείο που έχει σχέση με την υπόθεση, όμως ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει τόσο κοντά στην εξιχνίαση, όσο τώρα.

H ανώνυμη πληροφορία που ανάγκασε το Βατικάνο να προβεί σε πράξεις 

Reuters

Την Πέμπτη, το Βατικανό θα ανοίξει δύο τάφους στο νεκροταφείο της περιοχής, που βρίσκεται δίπλα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου και προορίζεται για τις ταφές γερμανόφωνων καθολικών.

Το νεκροταφείο, όπως το Βατικανό και τα θεσμικά του όργανα, είναι σε μεγάλο βαθμό κρυμμένα από το κοινό μέσω ψηλών τοίχων. Μόνο λίγοι έχουν πρόσβαση εκεί. 

Κάποια στιγμή τον Μάρτιο, η οικογένεια Ορλάντι, έλαβε μια ανώνυμη πληροφορία: Μια φωτογραφία ενός γλυπτού αγγέλου που έγραφε να ψάξουν «εκεί που δείχνει ο άγγελος». Με άλλα λόγια, ο ανώνυμος πληροφοριοδότης τους έλεγε να ψάξουν στο νεκροταφείο του Βατικανού.

Reuters

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις δημόσιες εκστρατείες, το Βατικανό δέχτηκε κάτω από πίεση να αποκαλύψει το περιεχόμενο αυτών των τάφων.

«Θέλω να ξέρω τι βρίσκεται μέσα σε αυτούς τους τάφους. Αν, ότι έχει μείνει από την αδερφή μου είναι εκεί μέσα, θέλω να το ξέρω. Ακόμα και τίποτα να μη βρεθεί, σίγουρα, αυτό δεν μπορεί να είναι το τέλος της ιστορίας», δήλωσε ο Πιέτρο στο CNN.

Το άνοιγμα των τάφων, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Απαιτεί την συμμετοχή των δυνάμεων της ασφάλειας του Βατικανού αλλά και των ανθρώπων που θα ανοίξουν τους τάφους. Οποιαδήποτε οστά βρεθούν κατά την διάρκεια της έρευνας θα πρέπει να υποβληθούν σε ανάλυση DNA, η οποία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ολόκληρες.

«Το Βατικανό δεν είχε δεχτεί ποτέ μέχρι τώρα να συνεργαστεί είτε με τους ανακριτές, είτε με την οικογένεια. Αρνούνταν κάθε εμπλοκή και ευθύνη, υποστηρίζοντας πως ότι γνώριζαν το είπαν και δεν έχουν αποκρύψει καμία πληροφορία», συνεχίζει ο Πιέντρο.

Reuters

Η δημοσιογράφος Φιορέντσα Σαρτζανίνι, που εργάζεται για την ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», φοβάται πως, το γεγονός ότι το Βατικανό δέχτηκε το άνοιγμα των τάφων είναι επειδή «ξέρουν πως δεν υπάρχει τίποτα εκεί μέσα».

«Για να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα της οικογένειας - και με τέτοιο δημόσιο τρόπο, με ένα δελτίο τύπου από το γραφείο Τύπου του Βατικανού - χρησιμεύει για να δημιουργήσει την εντύπωση πως το Βατικανό δεν ξέρει τίποτα παραπάνω για την υπόθεση», σχολιάζει η ίδια.

Όλα τα στοιχεία οδηγούν στο Βατικανό

Associated Press

Με τα χρόνια υπήρξαν αμέτρητες θεωρίες για το τι συνέβη στην Εμμανουέλα, αλλά καμία δεν έχει αποδειχθεί. Ένας μάρτυρας δήλωσε ότι είδε ένα κορίτσι που ταίριαζε με την περιγραφή της Εμμανουέλα να επιβιβάζεται σε μια πράσινη BMW, το βράδυ που εξαφανίστηκε, αλλά η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Το 2012, οι αρχές εξέτασαν τον τάφο του περιβόητου γκάγκστερ Ενρίκο Ντε Πέντις, στον περίβολο της Βασιλικής του Sant’Apollinare. Είχε προηγηθεί η κατάθεση της ερωμένης του γκάγκστερ, Σαμπρίνα Μινάρντι, κατά την οποία η λύση του μυστηρίου της απαγωγής βρίσκεται θαμμένο με τον Ντε Πέντις.

Δεν βρέθηκαν στοιχεία, αλλά παραμένουν ερωτήματα.

«Το πιο απίστευτο είναι ότι το Βατικανό ποτέ δεν εξήγησε γιατί ο μαφιόζος Ενρίκο Ντε Πέντις, ήταν θαμμένος μέσα στην εκκλησία του Sant’Apollinare. Μια σημαντική εκκλησία στο κέντρο της Ρώμης», δήλωσε η Σαρτζανίνι.

Σε όλες τις έρευνες και σε όλα τα στοιχεία, υπάρχει μόνο ένα κοινό: Το Βατικανό.

 

Πηγή: CNN