ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2019 13:42 EEST

H μυστηριώδης εξαφάνιση μιας λίμνης στα Χάιλαντς της Σκωτίας

Η Λοχ Βαα, δηλαδή η Λίμνη Βαα βρίσκεται κοντά στο Αβιεμορ της Σκωτίας. Η γραφική τοποθεσία αποτελεί προορισμό πολλών επισκεπτών μεταξύ των οποίων φωτογράφοι, καλλιτέχνες αλλά και ψαράδες.

Ο μισθωτής του λοχ όμως υποστηρίζει πως η στάθμη του νερού μειώθηκε κατά 1,4μ. «Είναι σαν κάποιος να τράβηξε το καλώδιο από την πρίζα», λέει ο Μπράιν Ο′ Ντόνελ ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση στην τοπική κοινωνία και σε όσους έχουν ως χόμπι το ψάρεμα.

Η SEPA (αρμόδια επιτροπή για την προστασία του περιβάλλοντος στη Σκωτία), αποδίδει το φαινόμενο στην «σχετική ξηρασία» που επικράτησε στην περιοχή τον φετινό χειμώνα. 

Ο Ο′ Ντόνελ, αρχικά παρατήρησε τη μείωση της στάθμης του νερού όταν ανεφοδίασε τη λίμνη με σολομούς, για τους ψαράδες που επισκέπτονται την περιοχή. Όπως ανάφερε στο BBC «μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν μπορούσαμε ούτε να βγάλουμε τις βάρκες για ψάρεμα».

 

Όπως εκτιμά η λίμνη μέχρι σήμερα πρέπει να έχει χάσει περισσότερα από 159 εκατομμύρια λίτρα.

Τονίζει δε πως η λίμνη εκβάλει μια πηγή, δεν υπάρχουν παραπόταμοι άρα κάτι συμβαίνει στο υπέδαφος. 

Ο Ο′ Ντόνελ σχολίασε επίσης ότι η αποξήρανση της λίμνης απειλεί τα άγρια πτηνά συμπεριλαμβανομένης και της βουτηχτάρας, ενός υδρόβιου πουλιού, ενώ φυσικά μπορεί να πληγεί και ο τοπικός τουρισμός καθώς πολλοί επισκέπτες που πηγαίνουν στην περιοχή για το ψάρεμα διαμένουν σε κοντινά καταλύματα.

Ο Τσάρλι Γουέλαν ένας τοπικός ψαράς εξέφρασε τη λύπη του για την αποξήρανση της λίμνης. «Το Λοχ Βαα είναι μια μοναδική λίμνη στη Σκωτία, υπέροχη για ψάρεμα, ειδικά τα βράδια».

Επίσης κατηγορεί την εταιρεία ύδρευσης πως καταστρέφει την πηγή που τροφοδοτεί με νερό τη λίμνη. Αυτό που συμβαίνει, όπως λέει, δεν έχει καμία σχέση με τις βροχοπτώσεις. «Συνέβη αποκλειστικά επειδή η Scottish Water, για να εξοικονομήσει χρήματα, έκανε μια μεγάλη γεώτρηση» στην περιοχή.

 

Από την πλευρά της η εταιρεία ύδρευσης υποστηρίζει πως τα έργα που τροφοδοτούν με νερό τις γύρω περιοχές βρίσκονται σε απόσταση 6χλμ.) από τη λίμνη και άρα πολύ μακριά για την επηρεάσουν.

Τέλος η SEPA τονίζει πως η λίμνη βρίσκεται σε μια περιοχή που εκτιμάται πως διατρέχει άμεσο κίνδυνο από την φετινή λειψυδρία.

«Αν και η Σκωτία θεωρείται υγρός τόπος, μπορεί να είναι ευάλωτη σε περιόδους ξηρασίας γεγονός που μπορεί να ασκεί πιέσεις στο περιβάλλον». Όπως εξηγούν το χειμώνας 2018-2019 ήταν σχετικά άνυδρος. Όπως αναφέρει, αν και έχουν σημειωθεί κάποιες βροχοπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες το πρόβλημα στη λίμνη δύσκολα θα αποκατασταθεί αφού αυτή τροφοδοτείται από πηγή και όχι από ποτάμια. 

 

Πηγή: BBC