Εξάρτηση ανηλίκων από το διαδίκτυο και ποινικά αδικήματα

Η εξάρτηση των ανηλίκων δύναται να τους οδηγήσει σε παραβατικότητα ανηλίκων.Προγράμματα απεξάρτησης στο Νοσοκομείο Παίδων.
Radomir Jovanovic via Getty Images

Εντύπωση προκαλεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο που παρατηρείται σε ανηλίκους και νεαρά άτομα να νοσηλεύονται ή να παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης από το διαδίκτυο και τα video games. Στο νοσοκομείο Παίδων λειτουργεί από το έτος 2007 μονάδα απεξάρτησης ανηλίκων τέκνων από το διαδίκτυο και γενικά τις οθόνες. Μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί τουλάχιστον 500 παιδιά με προβλήματα από τη χρήση του διαδικτύου. Το πρόβλημα συνήθως συνίσταται στο ότι τα παιδιά είναι εθισμένα στο να χρησιμοποιούν υπερβολικές ώρες το διαδίκτυο και δεν είναι σε θέση με δική τους δύναμη, απόφαση και προσπάθεια να αποβάλλουν αυτήν την συνήθεια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΚΕΘΕΑ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα, γνωστό στην κοινή γνώμη για τον αγώνα για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά ή από τη χαρτοπαιξία. Σήμερα έχει δημιουργήσει προγράμματα υποστήριξης για εφήβους/ες και νεαρούς/ες ενήλικες που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο και τα video games.

Στόχος αυτών των προγραμμάτων σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΕΘΕΑ είναι να περιοριστεί ο χρόνος που καταναλώνεται μπροστά στον υπολογιστή και η ενασχόληση με τα video games, και να μπορέσει ο νέος/α να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ηλικίας του/της.

Τα προγράμματα ενθαρρύνουν την εκπαίδευση, τη συναναστροφή με φίλους/ες και την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες. Συγχρόνως, ενισχύονται οι δεξιότητες επικοινωνίας του νέου/ας με σημαντικούς άλλους και η αυτοαποτελεσματικότητά του/της, ενώ διερευνώνται τυχόν ψυχικές διαταραχές που μπορεί να συνυπάρχουν με τον εθισμό ή τη συμπεριφορά κατάχρησης.

Η προσέγγιση είναι εξατομικευμένη. Το περιεχόμενο, η συχνότητα και η διάρκεια της παρέμβασης εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε ατόμου, ενώ υποστηρίζεται και το στενό του περιβάλλον. Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ προσφέρουν:

  • Ατομική και ομαδική συμβουλευτική.

  • Ψυχοθεραπεία.

  • Υποστηρικτικές ομάδες αυτοβοήθειας.

  • Ανάπτυξη προσωπικών, συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

  • Επαγγελματικό προσανατολισμό και συμβουλευτική.

  • Ψυχο-κοινωνικές δραστηριότητες.

  • Οικογενειακές συναντήσεις.

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, τηρείται το απόρρητο και προστατεύεται η ανωνυμία. Μάλιστα, Προσφέρεται και υποστήριξη γονέων με παιδιά εξαρτημένα από το διαδίκτυο. Ειδικότερα, προσφέρεται από το ΚΕΘΕΑ και στο οικογενειακό περιβάλλον, ώστε να μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά προς την ανάπτυξη τέτοιων συμπεριφορών.

Τα προγράμματα ενισχύουν τον ρόλο και τις δεξιότητες των γονιών, όπως η ενεργητική ακρόαση, οι δεξιότητες διαπραγμάτευσης και η άσκηση συνεπούς πειθαρχίας και γονικού ελέγχου. Επιδιώκεται, επίσης, η αποκατάσταση των ορίων και των ρόλων μέσα στην οικογένεια και η διαμόρφωση σχέσεων εμπιστοσύνης.Το ΚΕΘΕΑ ενημερώνει για το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για την πρόληψη της εξάρτησης από το διαδίκτυο αλλά και για ποια είναι τα σημάδια εθισμού στο διαδίκτυο.

Δυστυχώς, αυτή η εξάρτηση των ανηλίκων δύναται να τους οδηγήσει σε παραβατικότητα ανηλίκων, συναναστροφή με άτομα που μπορούν να παρασύρουν τα παιδιά στο σχηματισμό συμμοριών ανηλίκων για διάπραξη ποινικών αδικημάτων αλλά τα παιδιά εκτός από το να «στρατολογηθούν» σε έκνομες ενέργειες μέσα από το διαδίκτυο και την αλλόγιστη χρήση του, κινδυνεύουν να γίνουν θύματα παιδόφιλων, παιδεραστών, οι οποίοι προσεγγίζουν με δόλο τους ανηλίκους εκμεταλλευόμενοι την ανηλικότητά τους και οι οποίοι διαπράττουν εις βάρος τους εγκλήματα σχετιζόμενα με τη γενετήσια αξιοπρέπεια. Οι συνέπειες είναι οδυνηρές για τα παιδιά και τα νεαρά άτομα, τα οποία βιώνουν τραυματικές εμπειρίες.

Δημοφιλή