Εγκαίνια στη Χάγη για το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

«Δεν θα αφήσουμε ούτε πέτρα που να μην αναποδογυρίσουμε προκειμένου να λογοδοτήσει ο Πούτιν και τα πρωτοπαλίκαρά του» δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν
via Associated Press

Ξεκίνησε σήμερα 3 Ιουνίου 2023 τις εργασίες του στη Χάγη το Διεθνές Κέντρο για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας (International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression against Ukraine - ICPA).

Ο ICPA φιλοξενείται από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ποινική Δικαιοσύνη (Eurojust). Το νεοσύστατο Κέντρο θα είναι το κλειδί για τη διερεύνηση του εγκλήματος της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και θα έχει στόχο τη διευκόλυνση της δημιουργίας υποθέσεων για μελλοντικές δίκες.

Όπως έγινε γνωστό θα παρέχει μια δομή για την υποστήριξη και την ενίσχυση των εν εξελίξει και μελλοντικών ερευνών σχετικά με το έγκλημα της επίθεσης και θα συμβάλει στην ανταλλαγή και ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

Το ICPA συστάθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκης Επιτροπής και αποτελείται από επιλεγμένους εθνικούς εισαγγελείς που συμμετέχουν ήδη στην Κοινή Ομάδα Έρευνας, με την οποία το Κέντρο συνδέεται στις δραστηριότητές του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν οι συμμετέχοντες εμπειρογνώμονες θα μπορούν να συνεργάζονται καθημερινά, να ανταλλάσσουν στοιχεία με ταχύ ρυθμό και να συμφωνούν σε μια κοινή στρατηγική.

Η Eurojust μεταξύ άλλων θα παρέχει επιχειρησιακή, νομική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη για τη διατήρηση, την αποθήκευση και την ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων.

Αν και πρέπει να τονιστεί ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) είναι το αρμόδιο όργανο για τη δίωξη των σοβαρότερων διεθνών εγκλημάτων, ωστόσο για την ώρα το ΔΠΔ δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά της Ρωσίας για το έγκλημα της επίθεσης, δεδομένου ότι η Ρωσία δεν είναι κράτος-μέλος του ΔΠΔ.

Για να καλυφθεί αυτό το κενό, συγκροτήθηκε το ICPA το έργο του οποίου είναι απαραίτητο για την προετοιμασία μελλοντικών δικών, είτε ενώπιον εθνικών είτε διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης ή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του.Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: ”Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να φέρνει ανείπωτη φρίκη, σε καθημερινή βάση. Τα πολύ ανησυχητικά νέα για σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, έχουν γίνει μια σκληρή καθημερινή υπενθύμιση της αιματοχυσίας που ο Πούτιν έφερε πίσω στην ήπειρό μας. Οι αποδείξεις για αμέτρητα διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία συσσωρεύονται.

Το νέο διεθνές κέντρο δίωξης θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης. Δεν θα αφήσουμε ούτε πέτρα που να μην αναποδογυρίσουμε προκειμένου να λογοδοτήσει ο Πούτιν και τα πρωτοπαλίκαρά του».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2023 σε ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές ζητούσαν να λογοδοτήσει η ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, αλλά και της Λευκορωσίας για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα καλούσαν την ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα, να πιέσει για τη δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 17 Μαρτίου 2023 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα στο ένταλμα σύλληψης ο Πούτιν κατηγορείται ως υπόπτος για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία (Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση του ΔΠΔ).

Σήμερα 3 Ιουλίου, όπως έγινε γνωστό, οι αρχές της Ρωσίας έχουν μεταφέρει περίπου 700.000 παιδιά από τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας στη δική τους επικράτεια.

Το Κίεβο καταγγέλλει από την πλευρά τους πως τα παιδιά αυτά απελάθηκαν παράνομα κάνοντας λόγο ουσιαστικά για απαγωγές, γεγονός που βρίσκει σύμφωνη και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν η οποία πρόσφατα δήλωσε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για τα απαχθέντα παιδιά της Ουκρανίας

Δημοφιλή