Φαρμακοβιομηχανίες κατά Μπάιντεν για την κατάργηση των πατεντών των εμβολίων για την Covid-19

"Μνημειώδης στιγμή" στη μάχη κατά της πανδημίας και "πανίσχυρο παράδειγμα" της αμερικανικής προεδρίας, λέει ο ΠΟΥ.
SAUL LOEB via Getty Images

Η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων για την Covid-19 «είναι απογοητευτική», για την Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει ως ”μνημειώδη” την απόφαση του Τζο Μπάιντεν.

«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα», υπογράμμισε η ανακοίνωση του λόμπι φαρμακοβιομηχανιών, που έχει έδρα στην Γενεύη.

«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», πρόσθεσε η IFPMA.

Οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες», ανέφερε.

Στον αντίποδα ο ΓΓ του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ανάρτησή του στο Twitter χαιρετίζει την απόφαση Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για μια «Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» προσθέτοντας πως οι ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον αποτελούν «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

Πηγές: Reuters, AFP