«Ναι» στην κατάργηση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν με μια ευχάριστη αλλαγή στάσης αυξάνει τις ελπίδες για παραγωγή των εμβολίων από αναπτυσσόμενες χώρες.
SAUL LOEB via Getty Images

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να υποστηρίξει μια προσωρινή παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και άλλους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που εμποδίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να παράγουν μαζικά εμβόλια κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάθριν Τάι.

Μια ομάδα αναπτυσσόμενων χωρών με επικεφαλής την Ινδία και τη Νότια Αφρική πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς μια τέτοια κίνηση θα φέρει ανακούφιση στους παγκόσμιους υποστηρικτές της δημόσιας υγείας.

Mέχρι τώρα οι ΗΠΑ ήταν από τους σφοδρούς πολέμιους αυτή της πρότασης που είχε υποβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO), αλλά ο Μπάιντεν δέχθηκε πολλές πιέσεις για να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια, μεταξύ άλλων από πολλά μέλη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσσο.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας, υποστηρίζει την παραίτηση από αυτές τις προστασίες για τα εμβόλια COVID-19», δήλωσε η Τάι.

«Αυτοί οι παράδοξοι καιροί απαιτούν παράδοξα μέτρα» σχολίασε χαρακτηριστικά στο twitter.

Σύμφωνα με την Τάι, οι ΗΠΑ θα λάβουν μέρος στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τον WTO, οι οποίες, όπως τόνισε, θα χρειαστούν χρόνο λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος. Περαιτέρω συζητήσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Η Ινδία και η Νότια Αφρική, που ηγούνται αυτής της προσπάθειας, θα επανέλθουν με ένα αναθεωρημένο σχέδιο.

(με πληροφορίες από HuffPost US, New York Times)