ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/08/2020 08:35 EEST | Updated 16/08/2020 08:39 EEST

Μεταμόρφωση: Συνεχίζει να καίει η φωτιά - Ανησυχία για το μαύρο νέφος

Χρ. Ζερεφός: Ιδιαίτερα τοξικό το νέφος.

Eurokinissi

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους επιστήμονες, μετά τη χθεσινή φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Αττικής.

Το είδος των υλικών, το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες, προκάλεσε έναν μαύρο πυκνό καπνό, ο οποίος δεν αποκλείεται να ήταν τοξικός.

 

Μάλιστα, λόγω της διεύθυνσης των ανέμων, το νέφος ”απλώθηκε” στο μεγαλύτερο τμήμα του Λεκανοπεδίου, φθάνοντας έως και τα νότια προάστια.

 

Το μήνυμα του 112

Στο πλαίσιο αυτό, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με μήνυμα του 112, προειδοποίησε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να κλείσουν όλα τα παράθυρα και τις πόρτες, καθώς και να παραμείνουν εντός του σπιτιού.

Παράλληλα, ζήτησε από τους κατοίκους που διαθέτουν κλιματιστικό να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.

 

Χρ. Ζερεφός: Ιδιαίτερα τοξικό το νέφος

Από την πλευρά του, ο ακαδημαϊκός και έγκριτος επιστήμονας, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, έκανε λόγο για ουσίες ιδιαίτερα τοξικές, οι οποίες οφείλονται στην καύση πλαστικών.

Χαρακτήρισε δε, υψίστης σημασίας την έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων, τους οποίους κάλεσε να ακολουθήσουν τις οδηγίες των δημόσιων αρχών.

«Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και ξέρουν ότι πρέπει να έχουν κλειστά παράθυρα. Οπωσδήποτε στις πόρτες να βάλουν βρεγμένες πετσέτες για να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να μπουν στον χώρο».

Εκτίμησε πάντως, ότι λόγω των ανέμων, το τοξικό νέφος δεν αναμένεται να εγκλωβιστεί στο λεκανοπεδίο.

«Οι συστάσεις είναι σε αυτούς που περπατούν στον δρόμο να μην πηγαίνουν προς τα εκεί που φυσάει ο αέρας, να πηγαίνουν κάθετα προς τον αέρα. Το νέφος αραιώνει πλευρικά πολύ γρήγορα. Από εκεί που φυσάει ο αέρας πάμε κάθετα, είτε δεξιά είτε αριστερά από τον καπνό».

Ειδική αναφορά έκανε και στα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στην περιοχή της Αττικής, τα οποία θα πρέπει να πλένονται σχολαστικά πριν καταναλωθούν.

«Καλό είναι τα λαχανικά να ξεπλένονται με ιδιαίτερη προσοχή. Αν είναι βαριά ρυπασμένα καλό είναι να μην τα φάμε».

 

Συνεχίζει να καίει η φωτιά

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 7.00 το πρωί του Σαββάτου, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Λόγω των εύφλεκτων υλικών, πολύ γρήγορα οι φλόγες επεκτάθηκαν στο σύνολο του εργοστασίου, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου.

Οι άνδρες της πυροσβεστικής συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης για δεύτερο 24ωρο, καθώς στο εσωτερικό του εργοστασίου υπάρχουν ακόμη ενεργές, διάσπαρτες εστίες.

Μάλιστα, προβληματισμός επικρατεί και για την στατικότητα του κτιρίου, καθώς ένα τμήμα έχει καταρρεύσει.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Αττικής Οδού, πραγματοποιείται προληπτικά από δύο λωρίδες κυκλοφορίες.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)