Φωτογραφίες: Ο τρόμος της Μαριούπολης σε εικόνες, από Ουκρανή νοσοκόμα αιχμάλωτη των Ρώσων

Η Γιούλια Παϊέβσκα είναι γνωστή ως «Taira», από το όνομα που χρησιμοποιούσε στο World of Warcraft.
via Associated Press

Μια Ουκρανή νοσοκόμα κατέγραψε τις εμπειρίες της στη Μαριούπολη σε μία μικρή data card, η οποία πέρασε στον έξω κόσμο κρυμμένη σε ένα ταμπόν- και πλέον είναι στα χέρια των Ρώσων.

Η Γιούλια Παϊέβσκα είναι γνωστή στην Ουκρανία ως «Taira», από το όνομα που χρησιμοποιούσε στο online παιχνίδι World of Warcraft. Χρησιμοποιώντας μια body camera, κατέγραψε 256 gigabytes από τις προσπάθειες της ομάδας της επί δύο εβδομάδες για τη διάσωση ανθρώπων που βρίσκονταν στα πρόθυρα του θανάτου. Η «Taira» κατάφερε να δώσει τα βίντεο σε μια ομάδα του Associated Press, τους τελευταίους δημοσιογράφους από το εξωτερικό στη Μαριούπολη, καθώς έφευγαν σε ένα ανθρωπιστικό κονβόι.

via Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες έπιασαν αιχμάλωτη την «Taira» και τον οδηγό της την επόμενη ημέρα (16 Μαρτίου)- μία ακόμα εξαφάνιση σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία. Η Ρωσία υποστηρίζει πως δούλευε για το Τάγμα Αζόφ, που χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό, ωστόσο το Associated Press δεν βρήκε τέτοια στοιχεία, ενώ φίλοι και συνάδελφοι λένε ότι η ίδια δεν είχε σχέσεις με το Τάγμα Αζόφ.

via Associated Press

Το υλικό που κατέγραψε η Παϊέβσκα αποτελεί απόδειξη πως η ίδια είχε προσπαθήσει να σώσει και τραυματίες Ρώσους στρατιώτες, καθώς και αμάχους Ουκρανούς. Σε ένα βίντεο που είχε καταγραφεί στις 10 Μαρτίου φαίνονται δύο Ρώσοι στρατιώτες να μεταφέρονται βίαια έξω από ένα ασθενοφόρο από Ουκρανό στρατιώτη. Ο ένας είναι σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ ο άλλος στα γόνατά του, με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και τραύμα στο πόδι. Ο Ουκρανός στρατιώτης τους βρίζει, και η ίδια ακούγεται να του λέει «ηρέμησε, ηρέμησε». Μια γυναίκα τη ρωτάει «θα φροντίσεις τους Ρώσους;». «Δεν θα είναι το ίδιο καλοί μαζί μας» απαντά, «μα δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Είναι αιχμάλωτοι πολέμου».

via Associated Press

Πλέον η «Taira» είναι αιχμάλωτη των Ρώσων, μία από εκατοντάδες γνωστούς Ουκρανούς που έχουν απαχθεί ή αιχμαλωτιστεί, περιλαμβανομένων τοπικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών κλπ. Η Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει καταγράψει 204 περιπτώσεις εξαναγκασμένων εξαφανίσεων. Όπως λέγεται, κάποια θύματα έχουν βασανιστεί και 5 βρέθηκαν αργότερα νεκρά. Το γραφείο της αρμόδιας επιτρόπου της Ουκρανίας είπε ότι είχε δεχτεί αναφορές για χιλιάδες αγνοούμενους από τα τέλη του Απριλίου, εκ των οποίων οι 528 είχαν πιθανότατα αιχμαλωτιστεί. Οι Ρώσοι φαίνονται επίσης να στοχοποιούν γιατρούς και νοσοκομεία, με τον ΠΟΥ να έχει επιβεβαιώσει πάνω από 100 επιθέσεις από τότε που άρχισε ο πόλεμος.

via Associated Press

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει πει ότι προσπάθησε να βάλει το όνομα της «Taira» σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πριν από εβδομάδες, ωστόσο η Ρωσία αρνείται πως την κρατά, παρά την εμφάνισή της σε τηλεοπτικά δίκτυα σε περιοχές των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και στο ρωσικό NTV, όπου φαίνεται με χειροπέδες και μελανιές στο πρόσωπο. Η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε να μιλήσει σχετικά στο AP όταν υποβλήθηκαν ερωτήματα για το θέμα.

via Associated Press

Η 53χρονη είναι γνωστή στην Ουκρανία ως κορυφαία αθλήτρια και ως ο άνθρωπος που εκπαίδευσε την δύναμη εθελοντών νοσοκόμων της χώρας. Τα βίντεό της αποτελούν ντοκουμέντο για τα γεγονότα σε μια πολιορκημένη πόλη, και σε αυτά φαίνεται να φροντίζει τόσο Ουκρανούς όσο και Ρώσους, να καταγράφει θανάτους παιδιών κ.α.

via Associated Press

Σε ένα βίντεο που προβλήθηκε στις 21 Μαρτίου στις ρωσικές ειδήσεις ανακοινώθηκε πως αιχμαλωτίστηκε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από την πόλη μεταμφιεσμένη. Ήταν η τελευταία φορά που εθεάθη. Ο σύζυγός της, Βαντίμ Πουζάνοφ, είπε ότι έχει λάβει ελάχιστα νέα για αυτήν από τότε που εξαφανίστηκε.

via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press

Με πληροφορίες από Associated Press