Φρύνος της Ερήμου Σονόρα: «Μην γλείψετε το συγκεκριμένο είδος βατράχου»

Η παράταιρη οδηγία που εξέδωσαν οι αρμόδιες αρχές στην Καλιφόρνια για έναν βάτραχο που εκκρίνει ναρκωτικές δηλητηριώδεις ουσίες.
Facebook/National Park Service

Όσο δελεαστικό κι αν ακούγεται, θα πρέπει να αποφύγουμε να γλείψουμε τον φρύνο της ερήμου Σονόρα, δηλαδή ένα είδος βατράχου που ανήκει στην οικογένια Μπουφονιντέ (Bufonidae). Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, η υπηρεσία του εθνικού πάρκου της Καλιφόρνια θέλησε να προειδοποιήσει τους περαστικούς να είναι προσεκτικοί με το συγκεκριμένο είδος, που είναι γνωστό και ως φρύνος του ποταμού Κολοράντο.

Πρόκειται για ένα αμφίβιο που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους φρύνους που έχουν βρεθεί στη Βόρεια Αμερική, με μέγεθος έως και επτά ίντσες. Οι φρύνοι, που βρίσκονται σε όλη τη νοτιοδυτική Αμερική, διαθέτουν ακόμη ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: Έχουν εξέχοντες παρωτιδικούς αδένες που εκκρίνουν μια ισχυρή τοξίνη, η οποία είναι ικανή να μας προκαλέσει σοβαρές ασθένειες. Αυτό προκύπτει εφόσον αγγίξουμε τον φρύνο ή τον φέρουμε σε επαφή με το στόμα μας.

Έτσι, η οδηγία της υπηρεσίας ήταν σαφής: «Παρακαλούμε να αποφύγετε να γλείψετε το συγκεκριμένο είδος». Οι τοξίνες του φρύνου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και για άλλα ζώα εκτός από το ανθρώπινο είδος. Οι τοξίνες που εκπέμπονται από έναν φρύνο της ερήμου Σονόρα, δύνανται να σκοτώσουν ακόμα και έναν ενήλικο σκύλο.

Ωστόσο, μεταξύ των ανθρώπων, οι εν λόγω ουσίες χρησιμοποιούνται και για άλλους σκοπούς. Όταν καπνίζονται, οι τοξίνες του φρύνου προκαλούν ευφορία και έντονες ακουστικές παραισθήσεις. Για αυτόν τον λόγο, η κατοχή του δηλητηρίου του φρύνου, στην Καλιφόρνια θεωρείται παράνομη.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή