Helinika: Εκμάθηση ελληνικών online, με βίντεο, ιστορία και μυθολογία

Μία διαδικτυακή πλατφόρμα με εκπαιδευτικά βίντεο και ψυχαγωγικό και ενημερωτικό περιεχόμενο.
.
.
Helinika

Τα ελληνικά δεν είναι η πιο εύκολη γλώσσα για κάποιον που επιχειρεί να τη μάθει ως ξένη γλώσσα (όχι ότι όλοι όσοι υποτίθεται πως τη μαθαίνουν ως μητρική διαπρέπουν, βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση), οπότε το να επιχειρήσεις να βοηθήσεις στην εκμάθησή της διαδικτυακά αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα- και είναι ακριβώς αυτό που επιχειρεί να κάνει η Μαριαλένα Περπιράκη με το Helinika.

H κ. Περπιράκη είναι απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει αποτελέσει, μεταξύ άλλων, μέλος της «οικογένειας» της HuffPost Greece, όπου εργάστηκε επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος. Πλέον ζει και εργάζεται στην Αυστρία, και το Helinika είναι ένα προσωπικό της project, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς μέσω της ιστοσελίδας του, της σελίδας του στο Facebook και των βίντεο που αναρτώνται στο YouTube- τα οποία, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, περιλαμβάνουν τόσο υλικό που βοηθά στην εκμάθηση ελληνικών, όσο και ενδιαφέροντα θέματα ιστορίας και μυθολογίας.

Από τα Ελευσίνια Μυστήρια μέχρι το ελληνικό αλφάβητο λοιπόν, και από την εκμάθηση χαιρετισμών μέχρι τον Άδη και την Περσεφόνη, η Μαριαλένα παρουσιάζει το Helinika στη HuffPost Greece.

Τι είναι το Helinika;

Το Helinika είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που περιστρέφεται γύρω από την εκμάθηση της νέας ελληνικής γλώσσας με εκπαιδευτικά βίντεο μικρού και μεσαίου μήκους. Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο συνοδεύεται από ψυχαγωγικό και ενημερωτικό περιεχόμενο πάνω σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Απευθύνεται κυρίως σε αγγλόφωνο κοινό- σε όσους ενδιαφέρονται για την ελληνική μυθολογία, κουλτούρα και γλώσσα.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Η ιδέα προέκυψε στις αρχές του χρόνου με αφορμή κάποιες αναρτήσεις που είχα δει με αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό σε άλλες γλώσσες. Όταν ήμουν φοιτήτρια στο εξωτερικό και πριν βρω σταθερή δουλειά, παρείχα βοήθεια σε κόσμο που ήθελε να μάθει την ελληνική γλώσσα. Τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα – θέλουν πολλή προετοιμασία και δεν μπορείς να απευθυνθείς σε πολύ κόσμο παράλληλα. Σκέφτηκα ότι με την συγκεκριμένη πλατφόρμα, οποιοσδήποτε άνθρωπος στον πλανήτη θα έχει την δυνατότητα να εξοικειωθεί με την ελληνική γλώσσα από το σπίτι του. Ό,τι στιγμή θέλει, όπου θέλει, ακόμα και σε δέκα χρόνια από τώρα. Φτιάχνεις τα βίντεο μια φορά και αυτά είναι στην διάθεση του καθενός μέχρι να «πέσει» το ίντερνετ. Βέβαια, μπορεί η συγκεκριμένη ιδέα να προέκυψε πρόσφατα, όμως σχεδίαζα να φτιάξω μια δική μου πλατφόρμα εδώ και πολλά χρόνια. Όταν εργαζόμουν στον τομέα της δημοσιογραφίας, είχα το περιθώριο να κάνω δημιουργικές δουλειές. Πλέον, εργάζομαι σε έναν τομέα που, ναι μεν έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία, όμως του λείπει το στοιχείο της δημιουργικότητας στον βαθμό που είχα συνηθίσει. Επίσης, τυχαίνει να έχω πολύ περισσότερο χρόνο από ότι είχα στο παρελθόν, αλλά και περισσότερη εμπειρία στο κομμάτι του μάρκετινγκ, γεγονός που μου έδωσε το έναυσμα να υλοποιήσω την συγκεκριμένη ιδέα.

Τι υλικό βρίσκει κανείς στο Helinika;

Εκτός από το εκπαιδευτικό υλικό, μπορεί να βρει κανείς δωρεάν περιεχόμενο σε διάφορες μορφές (κείμενο, βίντεο) πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την εκμάθηση νέων γλωσσών εν γένει, αλλά και την ελληνική μυθολογία και άλλα θέματα που «δένουν» με το κυρίως περιεχόμενο. Δηλαδή την ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Helinika μπορεί να την επισκεφτούν ακόμα και όσοι γνωρίζουν ελληνικά και ενδιαφέρονται φερ′ ειπείν για την ελληνική μυθολογία. Η πλατφόρμα «χτίζεται» πάνω στο ψυχαγωγικό περιεχόμενο. Επίσης, σύντομα θα προκύψει και ένα drop-shipping διαδικτυακό κατάστημα με αντικείμενα (π.χ. μπλουζάκια και κούπες) που «κουβαλούν» το ελληνικό στοιχείο.

Πώς διατίθεται;

Τα εκπαιδευτικά βίντεο είναι επί πληρωμή – ο/η ενδιαφερόμενος/-η μπορεί να παρακολουθήσει ορισμένα βίντεο δωρεάν και στην συνέχεια να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει. Η τιμή είναι πολύ μικρή, αν σκεφτεί κανείς ότι περιλαμβάνει όλα τα βίντεο – είναι στην τιμή που θα ξόδευε κάποιος για δύο ιδιαίτερα μαθήματα.

Ποιο είναι το business model του και ποιοι είναι οι στόχοι του μακροπρόθεσμα;

Εννοείται πως κάποια στιγμή θα ήθελα να μπορώ να βγάζω αρκετά χρήματα από αυτό ώστε να γίνει δουλειά πλήρους απασχόλησης. Ωστόσο, προσπαθώ να «χτίσω» ένα κοινό «οργανικά». Δηλαδή με περιεχόμενο που θα μπορεί να εμφανίζεται ψηλά στις μηχανές αναζήτησης και που θα ενδιαφέρει πραγματικά τον κόσμο. Επομένως, η διαδικασία ίσως διαρκέσει μερικά χρόνια. Αυτή την στιγμή, το Helinika στηρίζεται στα μαθήματα. Εάν μεγαλώσει το κανάλι στο YouTube, ευελπιστώ να υπάρξουν ευκαιρίες και εκεί. Επίσης, υπάρχει και η ιδέα του e-shop που προανέφερα.

Έχεις συνεργασίες ή το τρέχεις μόνη σου;

Στην παρούσα φάση το τρέχω μόνη μου.

Μπορεί να περιγράψεις την πορεία προς τη δημιουργία του (κόστος, χρόνος); Πόσο χρόνο δαπανάς την εβδομάδα για να το τρέχεις;

Τα εκπαιδευτικά βίντεο ήθελαν συνολικά γύρω στις 80 ώρες προετοιμασίες. Αν σκεφτείς ότι θα είναι διαθέσιμα για καιρό, ήταν μια καλή επένδυση χρόνου. Για το δωρεάν υλικό θα έλεγα μια-δυο ώρες για τα κείμενα και γύρω στις έξι για ένα βίντεο. Η έρευνα έρχεται πρώτη. Διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα – και διασταύρωση πηγών. Έπονται οι σημειώσεις, η λήψη βίντεο (εάν πρόκειται για βίντεο), το μοντάζ και η δημιουργία των συνοδευτικών κειμένων και εικόνων. Εννοείται ότι πριν από όλα αυτά γίνεται έρευνα SEO (Search Engine Optimization) για να βεβαιωθώ ότι το υλικό θα μπορέσει να φτάσει σε όσους το αναζητούν με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη διαδικασία βέβαια έχει αποτελέσματα που φαίνονται μετά από μερικούς μήνες, όμως αξίζει δεδομένου ότι θα ήθελα να εξελίξω στο μέλλον την πλατφόρμα.

Δημοφιλή