I’m Glad My Mom Died: Το best-seller βιβλίο που δεν πρέπει να κρίνεις από τον τίτλο του

Πώς η μικροδιαχείριση της ζωής του παιδιού από τη μητέρα καταλήγει σε συναισθηματική κακοποίηση;
ΕΣΟΠΤΡΟΝ

“Ήθελε αυτό. Και ήθελα να το έχει. Ήθελα να είναι ευτυχισμένη. Αλλά τώρα που το έχω, συνειδητοποιώ ότι εκείνη είναι χαρούμενη και εγώ όχι. Η ευτυχία της κόστισε τη δική μου. Νιώθω ότι με κλέβουν και με εκμεταλλεύονται…Ο σκοπός της ζωής μου ήταν πάντα να κάνω τη μαμά χαρούμενη, να είμαι αυτό που θέλει εκείνη να είμαι. Όμως, χωρίς τη μαμά ποια υποτίθεται ότι είμαι;”

Αυτά είναι μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο “I’m Glad My Mom Died” της Αμερικανίδας συγγραφέως, σκηνοθέτη, πρώην ηθοποιού και τραγουδίστριας Jennette McCurdy, της κοπέλας που γνωρίσαμε από τους ρόλους της στις σειρές “iCarly” και “Sam & Cat”, ένα βιβλίο που πυροδότησε συζητήσεις χάρη στον τολμηρό τίτλο του, ένα βιβλίο που μπορεί να ντρεπόσουν να βγάλεις από την τσάντα σου και να διαβάσεις δημόσια στο μετρό, αλλά και ένα βιβλίο που δεν πρέπει να κριθεί από τον τίτλο του και σίγουρα αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.

ΕΣΟΠΤΡΟΝ

Το βιβλίο της κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Έσοπτρον. Βρες το εδώ

Η ιστορία του βιβλίου, όπως πολλοί μπορεί να βιαστούν να πουν, δεν έχει να κάνει με το κλασικό νεαρό διάσημο αστέρι της τηλεόρασης που παλεύει να διαχειριστεί μια ξαφνική φήμη. Το “I’m Glad My Mom Died” -το οποίο έχει κάνει τεράστια επιτυχία, μένοντας στη λίστα με τα best seller για σχεδόν 1 χρόνο και έχοντας πουλήσει πάνω από σχεδόν 2 εκατομμύρια αντίτυπα στους πρώτους 6 μήνες της κυκλοφορίας του- είναι μια γενναία, αποκαλυπτική, συγκινητική, ενίοτε χιουμοριστική και σίγουρα γεμάτη αλήθεια αφήγηση της ζωής μιας κοπέλας που βίωνε μια κακοποιητική σχέση με τη μητέρα της, θίγοντας το δύσκολο θέμα για την οικογενειακή δυσλειτουργία και τις τοξικές σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών, με το οποίο έχουν ταυτιστεί αμέτρητοι άνθρωποι παγκοσμίως.

Στο βιβλίο της η Jennette McCurdy προσφέρει μια βαθιά και επώδυνη ματιά στο πώς οι εμμονές των γονιών μπορούν να στρεβλώσουν την πραγματικότητα ενός παιδιού, εστιάζοντας στο πώς η αγάπη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τον έλεγχο και τη χειραγώγηση, αλλά και στη μεγάλη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από έναν κακοποιητικό και κυριαρχικό γονέα στη ψυχή ενός παιδιού. Ενώ οι περισσότεροι έφηβοι σταρ είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πιέσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, η McCurdy αποκαλύπτει στο βιβλίο της τη σκοτεινή και πιο ανησυχητική απειλή που κρυβόταν εντός του ίδιου της του σπιτιού.

ΕΣΟΠΤΡΟΝ

Βρες το βιβλίο της εδώ

Μια τοξική σχέση

H μητέρα της McCurdy, Debra, που πέθανε από καρκίνο του μαστού το 2013, όταν η McCurdy ήταν μόλις 21 ετών, είχε ασφυκτικό, εμμονικό έλεγχο στη ζωή της κόρης της, καθοδηγώντας αυταρχικά την καριέρα της στην υποκριτική - ένα όνειρο που η ίδια δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει λόγω αποθάρρυνσης από τους δικούς της γονείς. Επέβαλε στη McCurdy τρόπους ζωής που την οδήγησαν σε διατροφικές διαταραχές, αρχικά σε ανορεξία και έπειτα σε βουλιμία, με σκοπό να ανακόψει την ανάπτυξή της στην εφηβεία και να διατηρήσει το παιδικό της σώμα για τους ρόλους της, ενώ επέμενε να την κάνει μπάνιο μέχρι μεγάλη ηλικία κατά τη διάρκεια του οποίου της έκανε επαχθείς εξετάσεις μαστού και κόλπου υπό το πρόσχημα του ελέγχου για καρκίνο, αυστηρές πρακτικές που συνεχίστηκαν μέχρι τα 17 της χρόνια.

@sofia_peridi

📚 Θα βρείτε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα 😌 Από εμένα είναι ΝΑΙ! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις @esoptronbooks ▫️ #booktok #bookreview #imgladmymomdiedbook #imgladmymomdiedreview #ekdoseisesopron

♬ No Surprises Radiohead - Marina underbow

Το βιβλίο της έχει κάνει μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα, με το #booktok να έχεις δεκάδες βίντεο που το σχολιάζουν. Θα βρεις το βιβλίο εδώ

Έλεγχε με λίγα λόγια, κάθε πτυχή της ζωής της, την καριέρα, το εισόδημα, τα γεύματά της, τις σκέψεις και τις επιθυμίες της, ακόμα και τα ραντεβού της. Δεν την αφήνε να έχει καν δικό της “κρυφό” ημερολόγιο όπως άλλα κορίτσια στην ηλικία της, την αποθάρρυνε από τη συγγραφή που της άρεσε από πολύ μικρή ηλικία και τη χειραγωγούσε για να μην παρατήσει την υποκριτική, ακόμα και όταν επέμενε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει.

″Λοιπόν τι λες; Θέλεις να κάνεις υποκριτική; Θέλεις να γίνεις η μικρή ηθοποιός της μαμάς;» ρωτούσε η μητέρα της McCurdy και ακόμη και στην ηλικία των 6 εκείνη ένιωθε ότι: «Υπάρχει μόνο μία σωστή απάντηση σε αυτό».

Παράλληλα, η μητέρα της ενώ βρισκόταν μπροστά σε διάφορα αμήχανα και ταπεινωτικά περιστατικά στα πλατό των τηλεοπτικών σόου, που συμμετείχε η McCurdy, μεταξύ των οποίων ήταν και η παρότρυνση να πιει αλκοόλ από μια εκφοβιστική φιγούρα που δεν ονοματίζει και αναγράφει στο βιβλίο της ως “Δημιουργό”, όχι απλώς δεν επενέβαινε, αλλά της έλεγε ότι αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας της showbiz: «Όλοι θέλουν αυτό που έχεις», της έλεγε.

ΕΣΟΠΤΡΟΝ

Βρες το βιβλίο I’m Glad My Mom Died εδώ

Η λύτρωση

Με τον θάνατο της μητέρας της η McCurdy ένιωσε σαν να “ελευθερώθηκε” από σφιχτά δεμένους επιδέσμους, που κρατούσαν τα βαθιά τραύματά της. Ένιωσε ελεύθερη να επαναπροσδιορίσει τη ζωή της, να βρει την ταυτότητά της και να έρθει σε επαφή με τον εαυτό. Και σε αυτά τη βοήθησε πολύ και η συγγραφή.
Ο τολμηρός τίτλος της εκφράζει αυτό ακριβώς: την ανακούφιση, την επούλωση και την αυτογνωσία που ένιωσε μέσω της απελευθέρωσης από τον κυρίαρχο έλεγχο της μητέρας της. Και αυτό είναι κάτι που αποδέχθηκε και παραδέχθηκε στον εαυτό της μετά από πολύ, πολύ καιρό.

«Θέλω η ζωή μου να είναι στα χέρια μου. Όχι στα χέρια μιας διατροφικής διαταραχής ή του σκηνοθέτη κάστινγκ ή του agent ή της μαμάς μου. Στα δικά μου”, γράφει στο βιβλίο της.

Σε μια συνέντευξή της στη Vogue είχε πει “Νιώθω πολύ σίγουρη ότι αν ζούσε ακόμα η μαμά μου, θα είχα ακόμα διατροφικές διαταραχές. Θα είχα ακόμα πολλούς αγώνες ψυχικής υγείας. Είμαι σίγουρος ότι εκείνη και εγώ θα ζούσαμε ακόμα στο ίδιο μέρος και δεν θα είχα καμία πιθανότητα να είμαι σε σχέση ή να έχω φίλους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ζωή μου θα ήταν ακόμα ελεγχόμενη από εκείνη αν ζούσε.”

Βρες το βιβλίο I’m Glad My Mom Died εδώ

Παρά τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και τις σκληρές εμπειρίες της, η McCurdy έχει γράψει το βιβλίο της με μια inspiring προσέγγιση, εκφράζοντας τον αγώνα της για την προσωπική απελευθέρωση και για έναν πιο χαρούμενο, λιγότερο ελεγχόμενο εαυτό, για μια πιο υγιή και αυτονομημένη ζωή, που μπορεί να ήταν μακρύς και καθόλου εύκολος και να ήθελε μεγάλο κόπο για να απελευθερωθεί από τις βλαβερές συνήθειες, πολλές θεραπευτικές συνεδρίες, αλλά και να κάνει πολλά σταδιακά βήματα για την ανάκτηση της αυτονομίας της, αλλά τα κατάφερε, αποδεικνύοντας ότι όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και όταν το θεωρείς αδύνατο.

Το “I’m Glad My Mom Died” είναι κάτι περισσότερο από μια αυτοβιογραφία. Είναι μια ιστορία επιβίωσης που μεταμορφώθηκε σε πράξη θάρρους, αντοχής και γενναιότητας, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όσους διεκδικούν την ελευθερία τους από οποιοδήποτε τοξικό δεσμό. Μέσα από τις σελίδες της, η McCurdy μας εμπνέει να αναζητήσουμε τη δική μας φωνή και να γράψουμε το επόμενο κεφάλαιο της ζωής μας με θάρρος, αποφασιστικότητα και ελπίδα.

Το βιβλίο της κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Έσοπτρον. Βρες το εδώ