ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2020 10:55 EET | Updated 08/01/2020 11:01 EET

Ιαπωνία: Μεγιστάνας χαρίζει 9 εκατ. δολάρια σε ακόλουθούς του στο Twitter

Στο πλαίσιο «κοινωνικού πειράματος».

ASSOCIATED PRESS

Ο Ιάπωνας μεγιστάνας μόδας Γιουσάκου Μαεζάβα δίνει 9 εκατομμύρια δολάρια στους ακόλουθους του Twitter σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «κοινωνικό πείραμα», προκειμένου να δει αν τα λεφτά αυξάνουν την ευτυχία τους.

Για την ακρίβεια, ο επιχειρηματίας θα δώσει 1 εκατομμύριο γιέν (9.000 δολάρια) σε 1.000 χρήστες του twitter από αυτούς που έκαναν retweet σε μια ανάρτηση του την 1η Ιανουαρίου και οι οποίοι θα επιλεγούν τυχαία, σύμφωνα με το Reuters.

Η επίδραση των χρημάτων στη ζωή τους θα μελετηθεί μέσω τακτικών ερευνών, όπως ανακοινώθηκε.

 «Είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πείραμα», δήλωσε ο Maezawa στο YouTube, προσθέτοντας ότι ελπίζει να προσελκύσει ενδιαφέρον από ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους.

Ο Μαεζάβα, ο οποίος πρόκειται να είναι ο πρώτος ιδιωτικός επιβάτης που θα πετάξει γύρω από το φεγγάρι με το SpaceX του Ελον Μασκ, είναι γνωστός για τα χρήματα που ξοδεύει στην τέχνη και τα σπορ αυτοκίνητα, αλλά ταυτόχρονα μιλάει για ρηξικέλευθες ιδέες όπως ένας κόσμος χωρίς χρήματα.

Η ιδέα του για αυτή την γενναιόδωρη προσφορά βασίστηκε στη θεωρία της παροχής μιας περιοδικής πληρωμής χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους πολίτες, η οποία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον σε ορισμένους πολιτικούς κύκλους και υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς, Αντριου Γιάνγκ.

ASSOCIATED PRESS

Ο Μαέζαβα δήλωσε ότι, δεδομένου ότι «έχει τα χρήματα και τον ελεύθερο χρόνο» για να κάνει αυτές τις πληρωμές, ένιωσε την ανάγκη να προσπαθήσει να πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα αυτής της θεωρίας στην Ιαπωνία.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο επιχειρηματίας εξασφάλισε κέρδος 900 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της πώλησης της online επιχείρησης μόδας Zozo Inc στην SoftBank Group Corp.

Πηγή: Reuters