Ιαπωνία: Πρόστιμο 11.000 δολάρια σε δημόσιο υπάλληλο γιατί κάπνισε 4500 τσιγάρα εν ώρα εργασίας

ισοδυναμεί με 355 χαμένες ώρες που έκανε διάλειμμα για τσιγάρο αντί να εργάζεται.
mura via Getty Images

Ένας Ιάπωνας Δημόσιος υπάλληλος στην Οσάκα αναγκάστηκε πρόσφατα να επιστρέψει 1,44 εκατομμύρια γιεν (11.000 δολάρια) από τον μισθό του, αφού κρίθηκε ένοχος ότι κάπνιζε κατά τη διάρκεια του ωραρίου υπηρεσίας.

Όταν λέμε ότι το κάπνισμα είναι μια ακριβή συνήθεια, αναφερόμαστε γενικά στο κόστος των τσιγάρων. Ωστόσο σε πόλεις όπως η Οσάκα, οι καπνιστές κινδυνεύουν να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους μισθούς τους, αν «συλληφθούν» να καπνίζουν κατά τη διάρκεια του ωραρίου υπηρεσίας.

Ένας Δημόσιος υπάλληλος, 61 ετών, είχε καπνίσει συνολικά 4.512 τσιγάρα τα τελευταία 14,5 χρόνια ενώ ήταν στη δουλειά του, που ισοδυναμεί με 355 χαμένες ώρες που έκανε διάλειμμα για τσιγάρο αντί να εργάζεται.

Ο «δράστης» και δύο άλλοι συνάδελφοί του από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Οσάκα ερευνήθηκαν αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2022 καθώς το γραφείο ανθρώπινου δυναμικού της υπηρεσίας που εργάζονται έλαβε ανώνυμες καταγγελίες για τις συνήθειες τους.

Ωστόσο, δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις των προϊσταμένων τους και είπαν ψέματα για τη συνήθεια τους κατά τη διάρκεια της αξιολόγησής τους.

Η εφημερίδα Mainichi Shimbun ανέφερε ότι ο δημόσιος υπάλληλος διαπιστώθηκε ότι παραβίαζε το «καθήκον αφοσίωσης» βάσει του νόμου για τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και αναγκάστηκε να επιστρέψει 1,44 εκατομμύρια γιεν του μισθού του, επιπλέον της μείωσης του μισθού κατά 10% για έξι μήνες.

Μια ενδελεχής έρευνα διαπίστωσε ότι είχε καπνίσει συνολικά 4.512 φορές στη δουλειά τα τελευταία 14,5 χρόνια.

Η Οσάκα έχει μερικούς από τους πιο αυστηρούς νόμους για το κάπνισμα στον κόσμο. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε κυβερνητικούς χώρους, όπως γραφεία και δημόσια σχολεία, θεσπίστηκε πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Δημοφιλή