Ιαπωνία: Γίββωνας που ζούσε μόνη σε κλουβί γέννησε μωρό. Το ερώτημα ήταν πώς έμεινε έγκυος.

Ενα τεστ DNA έδωσε την απίθανη εξήγηση.
Richard McManus via Getty Images

Φύλακες του ζωολογικού κήπου στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο του τρόπου με τον οποίο μια θηλυκή γίββωνας έμεινε έγκυος, παρόλο που ζούσε μόνη στο κλουβί της.

Η Μόμο, μια 12χρονη γίββωνας, προκάλεσε σοκ στους φύλακές στον Ζωολογικό Κήπο Κήπο Κουζουκουσίμα, στο Ναγκασάκι, όταν τον Φεβρουάριο του 2021 γέννησε το μωρό της παρόλο που δεν είχε συντροφιά κάποιου αρσενικού.

Τώρα, δύο χρόνια αργότερα, μετά από ένα τεστ DNA στο μικρό της Μόμο, ο ζωολογικός κήπος επιτέλους ανακάλυψε ποιος είναι ο «πατέρας» και μάλιστα έχει να προτείνει και μια θεωρία γύρω από το πώς ζευγάρωσαν οι δύο γίββωνες.

Το τεστ έδειξε ότι ο πατέρας είναι ο Ιτό, ένας 34χρονος ευκίνητος γίββωνας, το κλουβί του οποίου συνορεύει με της Μόμο. Έτσι, ο ζωολογικός κήπος πιστεύει ότι η Μόμο και ο Ιτό κατάφεραν να ζευγαρώσουν μέσα από μια μικρή τρύπα στην ατσάλινη επιφάνεια που χώριζε τα δύο κλουβιά. Η τρύπα έχει διάμετρο μόλις 9 χιλιοστά.

Το μωρό της Μόμο και του Ιτό ζυγίζει περίπου 2 κιλά και μεγαλώνει σε ιδανικές συνθήκες, παρέα με τη στοργική Μόμο. Οι γίββωνες ανήκουν σε από μία τις φυλές των πιο μικρόσωμων πιθήκων, ωστόσο έχουν δυνατές φωνές και μπορούν να αιωρούνται από κλαδί σε κλάδι με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή