ΔΙΕΘΝΕΣ
01/10/2019 14:50 EEST | Updated 01/10/2019 14:53 EEST

Ινδονησία: Εισιτήριο 1.000 δολαρίων για τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν το «Νησί των Δράκων»

Άλλαξαν τα σχέδια που είχαν προαναγγελθεί.

Henning Gloystein / Reuters

Το νησί Κομόντο στην Ινδονησία, «πατρίδα» των δράκων του Κομόντο, δεν θα είναι κλειστό στους τουρίστες το επόμενο έτος- αλλά θα τεθεί σε ισχύ ένα πρόγραμμα επίσκεψης με εισιτήριο κόστους 1.000 δολαρίων, σύμφωνα με τις αρχές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, τον Ιούλιο είχε ανακοινωθεί πως το νησί θα έκλεινε τον Ιανουάριο, προκειμένου να προστατευθούν οι δράκοι του Κομόντο – τα μεγαλύτερα ερπετά στον κόσμο- και τον βιότοπό τους. Θα άνοιγε ξανά μετά από έναν χρόνο- αλλά η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τίθεται σε εφαρμογή ένα ειδικό πρόγραμμα για μέλη.

Αυτή τη στιγμή οι τουρίστες πληρώνουν περίπου 10 δολάρια για να πάνε στο νησί. Το 2018 176.000 άτομα είχαν επισκεφθεί το Κομόντο- σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς, ενδεικτικά, το 2008 οι επισκέπτες ήταν 44.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

-Οι τελευταίοι «δράκοι» της Ευρώπης έζησαν στην Ελλάδα: Απομεινάρια προϊστορικών μίνι δράκων του Κομόντο στη χώρα μας

Τον Ιούλιο ο τοπικός κυβερνήτης ανέφερε ότι το νησί πρέπει να κλείσει για να μην προκληθεί αναστάτωση στις διαδικασίες ζευγαρώματος και εκκόλαψης των δράκων και των αυγών τους. Το νησί θα άνοιγε μετά από έναν χρόνο, αλλά ως πιο «αποκλειστικός» προορισμός, είχε πει.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να γίνουν μέλη και να πληρώνουν 1.000 δολάρια για να μπαίνουν για έναν χρόνο» είχε δηλώσει ο κυβερνήτης, Βίκτορ Μπουνγκτίλου Λαϊσκοντάτ. «Νομίζω ότι είναι φτηνά».

Τη Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο τοπικός κυβερνήτης συμφώνησαν ότι το νησί δεν θα έκλεινε και ότι θα ετίθετο σε ισχύ το σύστημα με τα μέλη, αντί 1.000 δολαρίων. Οι προσπάθειες για την προστασία των δράκων θα ενταθούν, ενώ θα επιτραπεί στους 2.000 κατοίκους του Κομόντο – οι οποίοι θα μεταφέρονταν για έναν χρόνο- να παραμείνουν.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara θα υπάρξουν δύο επίπεδα για τα μέλη: Στα premium μέλη θα επιτρέπεται να επισκέπτονται το νησί Κομόντο, ενώ τα μη premium μέλη θα μπορούν να επισκέπτονται άλλα νησιά στο εθνικό πάρκο Κομόντο, όπου ζουν επίσης δράκοι.

Οι δράκοι του Κομόντο είναι τα μεγαλύτερα ερπετά στον κόσμο: Μπορούν να φτάσουν σε μήκος τριών μέτρων, έχουν εξαιρετικά κοφτερά δόντια και δηλητηριώδες δάγκωμα. Οι περισσότεροι – περίπου 1.700- ζουν στο νησί Κομόντο, και περίπου 1.000 ζουν στο Ρίνκα, ένα άλλο νησί στο εθνικό πάρκο.

Sponsored Post