Ισπανία: Πάνω από 927 παιδιά βιάστηκαν στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας από το 1940

Έρευνα που διεξάγει η ίδια την εκκλησία εντόπισε τουλάχιστον 728 βιαστές οι περισσότεροι από τους οποίους κληρικοί.
O ιερέας Josu Lopez Villalba είναι και ίδιος ένα από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
O ιερέας Josu Lopez Villalba είναι και ίδιος ένα από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
VINCENT WEST via REUTERS

Πάνω από 927 παιδιά βιάστηκαν στην Ισπανία στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας από το 1940 και μετά από κληρικούς και άλλο προσωπικό που εργαζόταν για την εκκλησία

Σύμφωνα με το Reuters, σε έρευνα που είναι σε εξέλίξη από την ίδια την εκκλησία εντοπίστηκαν τουλάχιστον 728 βιαστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν κληρικοί .

Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε μαρτυρίες θυμάτων και δεν αποτελεί απόδειξη ενοχής ή αθωότητας, ανέφερε ότι σχεδόν όλοι οι βιαστές ήταν άνδρες και ότι οι μισοί από αυτούς είναι κληρικοί ενώ κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι στις δομές της εκκλησίας. Τα περισσότερα από τα θύματα κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από το 1960 έως και το 1980.

«Αναγνωρίζουμε τη ζημιά που προκλήθηκε», δήλωσε ο Χοσέ Γκάμπριελ Βέρα, εκπρόσωπος της Διάσκεψης των Ισπανών Επισκόπων. «Θέλουμε να βοηθήσουμε όλα τα θύματα... να τα συνοδεύσουμε στη θεραπεία τους».

«Θέλουμε να μάθουμε τι πήγε στραβά στην επιλογή των υποψηφίων για την ιεροσύνη, τι πήγε στραβά κατά την εκπαίδευσή τους...τι οδήγησε ένα άτομο που αποφάσισε να παραδοθεί στον Θεό, να παραδοθεί σε σεξουαλική κακοποίηση», είπε ο Βέρα.

Το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδών στους κόλπους της ισπανικής Καθολικής Εκκλησίας ήρθε στο προσκήνιο το 2021, όταν η εφημερίδα El Pais ανέφερε ότι πάνω από 1.200 παιδιά είχαν βιαστεί στην ισπανία, χρόνια μετά τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που συγκλόνισαν την Εκκλησία σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιρλανδία και η Γαλλία.

Από τις μαρτυρίες πάντως προκύπτει, ότι πάνω από το 63% των βιαστών έχει πλέον πεθάνει. Μάλιστα η έρευνα της εκκλησίας χαρακτηρίστηκε ως «ελλιπής» και με «μικρή χρησιμότητα» από τον εθνικό εισαγγελέα της Ισπανίας ο οποίος σε επιστολή του προς τον Διαμεσολαβητή ζητά επέκταση της έρευνας.