Ιταλία: Ακυρώνονται πιστοποιητικά γέννησης 33 παιδιών από γονείς του ίδιου φύλου

Οι «Οικογένειες Ουράνιο τόξο» έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα.
thianchai sitthikongsak via Getty Images

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, η εισαγγελία της Πάντοβα ζητά την ακύρωση των πιστοποιητικών γέννησης 33 παιδιών, στα οποία ο δήμος αναγνώρισε την ύπαρξη δυο γονέων του ίδιου φύλου. Μια από τις υποθέσεις, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να συζητηθεί στο δικαστήριο τον ερχόμενο Νοέμβριο.

«Τα ειδοποιητήρια των προσφυγών θα φτάσουν και στα 33 ζευγάρια για τα οποία ζητήσαμε από το δήμο, τον Απρίλιο, τα ληξιαρχικά έγγραφα», δήλωσε στο ANSA η εκτελούσα χρέη εισαγγελέα της Πάντοβα, Βαλέρια Σαντσάρι. «Υπάρχουν συγκεκριμένοι χρόνοι που πρέπει να αποδοθούν στα γραφεία και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να πούμε πόσες οικογένειες έχουν ήδη ειδοποιηθεί για την ακύρωση. ’Είμαι υποχρεωμένη να εφαρμόσω τον νόμο», προσθέτει, «και με την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο».

Παράνομο πιστοποιητικό γέννησης με δύο μητέρες

Ηδη σε ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι από την Πάντοβα επιδόθηκε δικαστικό έγγραφο με το οποίο η Εισαγγελία ζητά από το Δικαστήριο να διορθώσει το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού του ζευγαριού (καταχωρήθηκε στις 30 Αυγούστου 2017), μέσω της ”ακύρωσης” του ονόματος της μη βιολογικής μητέρας και της ”διόρθωσης” του επωνύμου του.

Το παιδί θα γίνει σύντομα έξι ετών. Το δικαστήριο όρισε την ακρόαση για τη συζήτηση της έφεσης στις 14 Νοεμβρίου.

Η βιολογική μητέρα του παιδιού έχει ήδη αποστείλει τα έγγραφα για την εγγραφή της κόρης της στην πρώτη τάξη του δημοτικού με το διπλό επώνυμο.

Οι «Οικογένειες Ουράνιο τόξο» έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία.

Από την μία, πολλοί κεντροαριστεροί δήμαρχοι υπέγραψαν ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, αναγνωρίζοντας τα μέλη των ομόφυλων ζευγαριών ως ισότιμους γονείς.

Από την άλλη, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι και τώρα η εισαγγελία της Πάδοβας θεωρούν ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα παιδιά μπορούν να εγγράφονται στα μητρώα του δήμου μόνον από τον βιολογικό γονέα, του οποίου θα πρέπει να φέρουν και το επώνυμο. Υπενθυμίζουν, δε, ότι και ο ’Αέριος Πάγος της Ιταλίας έχει αναφερθεί στο όλο θέμα, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει κάτι διαφορετικό.

Από την μεριά τους, οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο της Ιταλίας, θεωρούν ότι με την νέα αυτή γραμμή βλάπτονται τα παιδιά τους διότι δεν αναγνωρίζεται ως προτεραιότητα η ψυχολογική τους ισορροπία και δεν ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες.

Πηγή: Ansa