Ιταλία: Στοπ από την κυβέρνηση στην έκδοση πιστοποιητικών σε παιδιά ομόφυλων ζευγαριών

Η Ιταλία νομιμοποίησε τo σύμφωνο συμβίωσης σε άτομα του ιδίου φύλου το 2016, δίχως ωστόσο να παραχωρήσει δικαιώματα υιοθεσίας.
YVES HERMAN via Reuters

Η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας έδωσε εντολή στο δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου να σταματήσει να εκδίδει ληξιαρχικά πιστοποιητικά στα παιδιά γονέων του ίδιου φύλου, πυροδοτώντας εκ νέου μια συζήτηση γύρω από τη συντηρητική ατζέντα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Η Ιταλία νομιμοποίησε τα σύμφωνα συμβίωσης σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια το 2016, παρά τις αντιθέσεις από καθολικές και συντηρητικές ομάδες, ωστόσο δεν τους εκχώρησε δικαιώματα υιοθεσίας, υπό των φόβο ότι θα ενθάρρυνε παρένθετες κυήσεις, οι οποίες παραμένουν παράνομες.

Ελλείψει σαφούς νομοθεσίας για το θέμα, ορισμένα δικαστήρια έχουν αποφανθεί υπέρ του να επιτρέπεται σε ζευγάρια του ίδιου φύλου να υιοθετούν τα παιδιά ενός του άλλου, και οι δήμαρχοι ορισμένων πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Μιλάνου, έχουν εκδόσει ληξιαρχικά πιστοποιητικά σε παρένθετες γεννήσεις ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουζέπε Σάλα δήλωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε επιστολή από το υπουργείο Εσωτερικών που του έλεγε να σταματήσει να εγγράφει στο ληξιαρχείο τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών.

Επικαλούμενη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ιταλίας, η νομαρχία του Μιλάνου υποστήριξε ότι οι γονείς μπορούσαν να λάβουν νομική αναγνώριση μόνο με ρητή έγκριση υιοθεσίας από δικαστήριο.

Ο Σάλα δήλωσε σ′ ένα podcast την Τρίτη ότι θα σεβαστεί την εντολή της νομαρχίας, αλλά θα συνεχίσει να αγωνίζεται πολιτικά για να εγγυηθεί ότι θα αναγνωριστούν τα δικαιώματα των γονέων του ίδιου φύλου και των παιδιών τους.

Η Μελόνι ανέβηκε στην εξουσία ως υπερασπιστής των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών και καταγγέλλοντας αυτό που αποκαλεί «ιδεολογία του φύλου» και «το λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ».

Η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης αποδοκιμάστηκε έντονα από ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές.

«Η απαγόρευση είναι μια από τις πιο συγκεκριμένες εκδηλώσεις της οργής που εξαπολύει η δεξιά πλειοψηφία εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ», δήλωσε ο Γκαμπριέλε Πιατσόνι, Γενικός Γραμματέας της μεγαλύτερης ιταλικής ομάδας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, “Arcigay”.

Ο Φαμπρίτσιο Μαράτσο, ηγετικός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, κάλεσε τον Σάλα και άλλους δημάρχους να συνεχίσουν να εκδίδουν τα πιστοποιητικά γέννησης.

«Όταν ένας νόμος είναι άδικος και εισάγει διακρίσεις όσοι ασχολούνται με την πολιτική πρέπει να έχουν το θάρρος να τον παρακούσουν», ανέφερε σε δήλωσή του.

Δημοφιλή