Ιταλία: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιστρέφει στην πολιτική σκηνή

Θα είναι υποψήφιος γερουσιαστής στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.
Remo Casilli via Reuters

O πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίκωσε την Τετάρτη ότι ελπίζει να επιστρέψει στο ιταλικό κοινοβούλιο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, σχεδόν μια δεκαετία μετά την παραίτησή του λόγω καταδίκης για φορολογική απάτη.

«Νομίζω ότι τελικά θα κατέβω ως υποψήφιος για τη Γερουσία, έτσι ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι που με ρωτούν να είναι επιτέλους ευτυχισμένοι», δήλωσε ο 85χρονος δισεκατομμυριούχος και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης στο ραδιόφωνο της Rai.

Αφού πρώτα συνέβαλε στην ανατροπή του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι τον περασμένο μήνα, αποσύροντας την υποστήριξή του, το κεντροδεξιό κόμμα του Μπερλουσκόνι Forza Italia φαίνεται έτοιμο να επιστρέψει στην εξουσία στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.

Αποτελεί μέρος ενός δεξιού συνασπισμού με επικεφαλής τους μεταφασιστικούς Αδελφούς της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι ο οποίος περιλαμβάνει επίσης την αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι.

Ο Μπερλουσκόνι διέψευσε τις φήμες ότι ανησυχεί για την πιθανότητα η Μελόνι ― της οποίας το σύνθημα είναι ”Θεός, χώρα και οικογένεια” - να γίνει πρωθυπουργός της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Ο «Καβαλιέρε» τόνισε επίσης ότι το κόμμα της συντηρητικής συμμαχίας, που θα λάβει περισσότερες ψήφους, θα υποδείξει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα το όνομα του υποψήφιου πρωθυπουργού της παράταξης.

«Αν το πρόσωπο αυτό θα είναι η Τζόρτζια Μελόνι, των Αδελφών της Ιταλίας, είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθεί πως είναι κατάλληλη για τον ρόλο αυτό», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

Ωστόσο, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν το κόμμα του ως τη μετριοπαθή φωνή στον συνασπισμό, τονίζοντας την φιλευρωπαϊκή του στάση.

«Κάθε επιπλέον ψήφος στη Forza Italia θα ενισχύσει το μετριοπαθές, κεντρώο προφίλ του συνασπισμού», είπε σε ξεχωριστή συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα Il Giornale.

«Δεν με ενδιαφέρει η μάχη για την ηγεσία της κεντροδεξιάς, ενθουσιάζομαι περισσότερο σκεπτόμενος όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, όπως την καταπολέμηση της φορολογικής και της δικαστικής καταπίεσης», πρόσθεσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στην δημόσια ραδιοφωνία της Rai.

Ο Μπερλουσκόνι διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας τρεις φορές τη δεκαετία του 1990 και του 2000, αλλά κυριάρχησε στη δημόσια ζωή για πολύ μεγαλύτερο διάστημα ως επικεφαλής μιας τεράστιας αυτοκρατορίας των ΜΜΕ και ως ιδιοκτήτης της Μίλαν.

Η Γερουσία τον απέβαλε τον Νοέμβριο του 2013 μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη και του απαγορεύτηκε να συμμετάσχει σε γενικές εκλογές για έξι χρόνια.

Ο Μπερλουσκόνι παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενος στην Ιταλία και εμπλέκεται στις πολλές νομικές διαμάχες που στιγμάτισαν τη μακρά καριέρα του.

Εξακολουθεί να δικάζεται επειδή φέρεται να πλήρωσε καλεσμένους για να πουν ψέματα για τα περιβόητα σεξουαλικά πάρτι του «bunga-bunga» όταν ήταν ακόμα πρωθυπουργός.

Ο Μπερλουσκόνι αντιμετώπισε επίσης μια σειρά από ζητήματα υγείας, ορισμένα που σχετίζονται με τη νοσηλεία του για κορονοϊό τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου όπως δήλωσε ο ίδιος παραλίγο να πεθάνει.

Πηγή: AFP