ΔΙΕΘΝΕΣ
01/04/2019 21:53 EEST | Updated 01/04/2019 22:02 EEST

Ηχηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: «Παγώνουν» την αποστολή εξοπλισμού για τα F35

Αποκλειστικό - Reuters: Απάντηση στη συμφωνία της Αγκυρας-Μόσχας για την αγορά των πυραύλων S-400.

Handout via Getty Images

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταματήσει την παράδοση εξοπλισμού που σχετίζεται με το «μυστικό» μαχητικό αεροσκάφος F-35 στην Τουρκία, ανέφεραν πηγές καλά ενημερωμένες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σηματοδοτώντας το πρώτο συγκεκριμένο βήμα των ΗΠΑ, με στόχο να εμποδίσουν την παράδοση του συγκεκριμένου μαχητικού στην Τουρκία - σύμμαχο του ΝΑΤΟ - υπό το φως της προγραμματισμένης αγοράς του ρωσικού σύστηματος αντιπυραυλικής άμυνας από την Άγκυρα.

Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν στους Τούρκους ομολόγους τους ότι δεν θα προχωρήσουν σε παράδοση εξοπλισμού σχετικού με τα F-35, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters. Το αεροσκάφος κατασκευάζεται από την Lockheed Martin Corp.

Οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η επόμενη αποστολή εκπαιδευτικού εξοπλισμού και όλες οι μεταγενέστερες αποστολές υλικού που σχετίζονται με το F-35 έχουν ακυρωθεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να ματαιώσει την προγραμματισμένη αγορά από την Άγκυρα ενός ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, που οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεροσκαφών F-35. Η Τουρκία δήλωσε ότι θα παραλάβει το σύστημα S-400 τον Ιούλιο.

Η διαφωνία σχετικά με τα F-35 είναι η τελευταία από μια σειρά διπλωματικών διαφωνιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού αιτήματος που απέρριψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, να εκδώσουν τον Ισλαμιστή κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν.

Καταγράφονται ακόμη σημαντικές διαφορές ως προς τη πολιτική της Μέσης Ανατολής, τον πόλεμο στη Συρία και τις κυρώσεις για το Ιράν .

Ένας υπάλληλος του Πενταγώνου είπε στο Reuters τον Μάρτιο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ορισμένες δυνατότητες, ώστε να περάσουν στην Τουρκία ένα μήνυμα, ότι οι ΗΠΑ  εννοούν πολύ σοβαρά ότι πρέπει η Άγκυρα να εγκαταλείψει την φιλοδοξία της να κατέχει (και) το σύστημα S-400.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως σε ένα δημοσιογραφικό ερώτημα για σχολιασμό. Τούρκοι αξιωματούχοι στην Άγκυρα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια.

Η απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με τα F-35 αναμένεται να περιπλέξει την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβουσόγλου στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Η τελευταία εξέλιξη στη διαμάχη των F-35 ήρθε την επομένη μιας από τις μεγαλύτερες εκλογικές απώλειες του Ερντογάν εδώ και δεκαετίες στις τοπικές εκλογές.

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον διερευνούσε εάν θα μπορούσε να διακόψει το πρόγραμμα παραγωγής του F-35 εις ό,τι αφορά στην συμπαραγωγή με την Τουρκία. Η τουρκική πλευρά κατασκευάζει τμήματα της ατράκτου, του εξοπλισμού προσγείωσης και των οθονών πιλοτηρίου. Πηγές που γνωρίζουν την περίπλοκη παγκόσμια διαδικασία παραγωγής του F-35 και την αμερικανική σκέψη για το θέμα, δήλωναν την περασμένη εβδομάδα ότι ο ρόλος της Τουρκίας μπορεί να αναπληρωθεί με διαφορετικό τρόπο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι συμμάχοι του ΝΑΤΟ που έχουν στη διάθεσή τους αεροσκάφη τύπου F-35 φοβούνται ότι το ραντάρ του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400 θα «μάθει» πώς να εντοπίζει και να παρακολουθεί το αεριωθούμενο αεροπλάνο, καθιστώντας το λιγότερο ικανό να αποφύγει τα ρωσικά όπλα στο μέλλον.

Σε μια προσπάθεια να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για να αγοράσει το σύστημα S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν το ακριβότερο αμερικάνικο αντιπυραυλικό σύστημα Patriot.

Η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον για το σύστημα Patriot, αλλά όχι για να εγκαταλείψει το S-400...

Η Τουρκία συνεργάστηκε με διαπραγματευτές των Η.Π.Α. τις τελευταίες ημέρες για την αγορά του συστήματος Patriot, δήλωσε ένα πρόσωπο που παρακολουθεί από κοντά το θέμα. Το σύστημα κατασκευάζεται από την Raytheon Co.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε τον Μάρτιο ότι, παρά ορισμένα ζητήματα, οι Τούρκοι πιλότοι συνέχισαν την εκπαίδευσή τους σε αεροπορική βάση στην Αριζόνα για τα F-35. Και πρόσθεση ότι η Άγκυρα αναμένει το αεροσκάφος να φτάσει στην Τουρκία το Νοέμβριο.

Γερουσιαστές των ΗΠΑ εξέφρασαν, ωστόσο, ανησυχία για την προγραμματισμένη αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Τέσσερις γερουσιαστές υπέβαλαν την περασμένη εβδομάδα ένα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε την παράδοση των F-35 στην Τουρκία μέχρις ότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστοποιήσει ότι η Άγκυρα δεν θα παραλάβει το σύστημα S-400.

πηγή: Reuters