ΔΙΕΘΝΕΣ
01/04/2019 18:11 EEST

Το ψηλότερο κτίριο στη Δυτική Ευρώπη θα χτιστεί σε μια επαρχιακή πόλη της Δανίας

Πολλοί χαρακτηρίζουν τον ουρανοξύστη «τον πύργο του Σάουρον» από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Courtesy: Bestseller/Twitter

Μια μικρή αγροτική πόλη 7.000 κατοίκων στη Δανία πρόκειται να φιλοξενήσει έναν τεράστιο ουρανοξύστη που θα έχει ύψος 320 μέτρα. Το γεγονός θεωρείται πρωτοφανές, αν φυσικά σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για μια μικρή επαρχία που ποτέ μάλλον δεν θα προϊδέαζε για μια αντίστοιχου μεγέθους κατασκευή.

Ο πύργος «Bestseller», σχεδιασμένος από το αρχιτεκτονικό γραφείο Dorte Mandrup, θα είναι όχι μόνο το ψηλότερο κτίριο σε ολόκληρη τη Δανία, αλλά παράλληλα και στη Δυτική Ευρώπη ενώ θα είναι μεγαλύτερος και από το κτίριο Σαρντ στο Λονδίνο.

«Θα είναι ένα ορόσημο στο χάρτη», δήλωσε ο Anders Krogh Vogdrup, επικεφαλής της κατασκευής του Bestseller. Το πολυκατάστημα εντός του οποίου θα βρίσκεται ο πύργος χτίστηκε το 1975 ενώ ο ιδιοκτήτης του, Anders Holch Povlsen, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Δανίας και τα brands που έχει ιδρύσει, τα Vero Modo και Jack και Jones είναι κυριολεκτικά παντού.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας τον ουρανοξύστη», δήλωσε ο ίδιος όταν του ανακοινώθηκε η κατασκευή. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα η ανέγερση ενός τέτοιου οικοδομήματος σε μια επαρχία. Το 1991 έγινε η ανέγερση του Sky Tower 41 σε μια αγροτική περιοχή στην Ιαπωνία.

Υπολογίζεται πως ο πύργος θα είναι ορατός ακόμα και 60 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που θα βρίσκεται. Σύμφωνα μάλιστα με τον Guardian και το δημοσιογράφο Morten Dickmann που εργάζεται σε τοπική εφημερίδα, όλοι στην γύρω περιοχή δηλώνουν ευχαριστημένοι με την κατασκευή και θεωρούν πως πρόκειται για μια φανταστική ιδέα. «Υπήρχαν μέσα ενημέρωσης που προσπάθησαν να καταγγείλουν το έργο, χωρίς όμως αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες αντιδράσεις ήρθαν από ανθρώπους στην Κοπεγχάγη, όπου κάποιοι άλλοι χαρακτήρισαν την κατασκευή «τον νέο πύργο του Σάουρον» από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Η Τίνα Κράμερ, μια αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει την ανέγερση πολλών κτιρίων, δήλωσε σε τοπικά μέσα πως τοπικές εφημερίδες αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν τις αντιρρήσεις της. Η ίδια εξηγεί πως κατά την άποψή της η κατασκευή θα καταστρέψει το φυσικό τοπίο για το οποίο άλλωστε φημίζεται η περιοχή.