«Κάηκε» η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο ρωσικό αέριο, έπιασαν τόπο οι απειλές Πούτιν

Οι απειλές της Ρωσίας οτι θα σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο την Ευρώπη τρόμαξαν τους Ευρωπαίους
Thierry Monasse via Getty Images

Ναυάγησε η προσπάθεια της Κομισιόν να επιβάλλει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, μετά το ισχυρό όχι της Γερμανίας με την οποία συντάχθηκαν αρκετές χώρες.

Η αδυναμία της ΕΕ να διατυπώσει μια κοινή απόφαση απέναντι στις απειλές της Μόσχας, οτι η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ευρώπη εάν επιβληθούν ανώτατα όρια τιμών, είναι μια νίκη του Πούτιν.

Πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν, οτι ορισμένοι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας πιέζουν πλέον την Επιτροπή να βρει άλλους τρόπους για να μειώσει τις τιμές στην ενέργεια.

Μια από αυτές, διατυπώθηκε από τη βελγίδα υπουργό Ενέργειας Τίνε Βαν ντε Στράτεν, η οποία ζήτησε να τεθεί ανώτατο όριο τιμής για το σύνολο του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο από τη Ρωσία.

Επιπλέον, οι υπουργοί Ενέργειας ανέθεσαν στις Βρυξέλλες να συντάξουν προτάσεις για τον περιορισμό των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που δεν τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές.

Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να παραδώσουν τις προτάσεις έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, συμφωνα με το προσχέδιο

Η ενεργειακή αναλύτρια του Bruegel Simone Tagliapietra δήλωσε στο Reuters, ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι προσεκτική στην απάντησή της προς τη Ρωσία για να αποφύγει την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης. Είχε μάλιστα προβλέψει ότι οι υπουργοί ενέργειας θα διχαστούν σχετικά με την τελική απόφαση.

″Η Ευρώπη, έχει δύο βασικά προβλήματα όσον αφορά το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Το ένα είναι το πρόβλημα της ποσότητας καθώς μπορεί να μην υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο τον χειμώνα και το δευτερο είναι η τιμολόγηση του. Το μεγάλο δίλημμα για τις κυβερνήσεις είναι να αντιμετωπίσουν το ακριβό κόστος χωρίς να προκαλέσουν μείωση της ποσοτητας του αερίου», υποστηριξε.

Ποιοι τάχθηκαν υπερ

Τα κράτη της Βαλτικής - επί μακρόν υποστηρικτές του περιορισμού των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου - είναι υπέρ του ανώτατου ορίου, μαζί με χώρες που δεν βασίζονται στη Μόσχα για καύσιμα όπως η Πορτογαλία, η οποία εισάγει κυρίως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Νιγηρία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ορισμένα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι επιφυλακτικά, φοβούμενοι ότι το μέτρο θα μπορούσε να τους αποκόψει εντελώς από τις ήδη συρρικνούμενες προμήθειες φυσικού αερίου.

Για την Tagliapietra, οι προτάσεις της Επιτροπής για τη μείωση της ζήτησης θα είναι βασικές, όχι μόνο για το φυσικό αέριο, αλλά και για την ηλεκτρική ενέργεια ευρύτερα, καθώς συχνά βασίζεται στο φυσικό αέριο.

«Εάν καταφέρουμε να μειώσουμε τη ζήτηση φυσικού αερίου μας κατά 15% στην Ευρώπη, θα καταφέρουμε να περάσουμε τον χειμώνα χωρίς μεγάλο σοκ», είπε.

Δημοφιλή