Καιρός: Θα χιονίσει ή δε θα χιονίσει μεθαύριο στην Αθήνα; Δημιουργική ασάφεια των μετεωρολόγων

Πασχίζοντας να καταλάβουμε αν θα χιονίσει στην Αθήνα ή όχι μεθαύριο Κυριακή, πέφτουμε πάνω σε λέξεις όπως: «Θα επηρεαστεί», «Θα πολιορκηθεί» και σε πολλά διαφορετικά...υψόμετρα!
Πρόγνωση καιρού με δημιουργική ασάφεια: Και εμείς, πως ακριβώς να προετοιμαστούμε;
Πρόγνωση καιρού με δημιουργική ασάφεια: Και εμείς, πως ακριβώς να προετοιμαστούμε;
Antonio Hugo Photo via Getty Images

«Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας όπου από το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους πυκνές.»

Αυτή είναι η πρόταση - κλειδί στην επίσημη πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Κυριακή, που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας το πρωί της Παρασκευής.

Παραπέμπει περισσότερο σε γενική προειδοποίηση για το ενδεχόμενο να προκύψει έντονο καιρικό φαινόμενο, παρά με πρόγνωση.

Τα τελευταία χρόνια, κάτι τα λάθη σε προγνώσεις - κάτι η υποτίμηση των προβλημάτων, με αποκορύφωμα το χάος του 2022 στην Αττική Οδό - οι μετεωρολόγοι έχουν την τάση να διαφωνούν και μεταξύ τους.

Εδώ και μερικές ημέρες, ακούμε σποραδικά πληροφορίες περί χιονιά που καταφθάνει μέσα στο σαββατοκύριακο. Στην συνέχεια, ορισμένοι μετεωρολόγοι διέψευδαν την εκτίμηση αυτή, με κάποιους να χρησιμοποιούν τον αδόκιμο όρο «χιονιάς-μούφα».

Στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, όπου τελικά μαζεύονται περισσότεροι μετεωρολόγοι και συνεργάζονται για να προκύψει η πρόγνωση, είναι πάντοτε πιο συγκρατημένοι. Ενδεχομένως, να καταλήγουν και σε «συμβιβασμό» για το πως και τι θα πει η εθνική υπηρεσία, καθώς από τις δικές της προγνώσεις κρέμεται θεωρητικά ο κρατικός μηχανισμός και η κινητοποίησή του. Αυτό είναι λογικό.

Μόνο που, στην προκειμένη περίπτωση, ούτε η ΕΜΥ - ούτε οι σκόρπιες προγνώσεις των μετεωρολόγων στο Facebook και στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικές. Εκτός αν κάποιοι από εμάς καταλαβαίνουν κάτι που εμείς «χάνουμε»...

Η επίσημη πρόγνωση της ΕΜΥ για το τριήμερο

.
.
ΕΜΥ

Γιάννης Καλλιάνος: Οι πιο ισχυρές χιονοπτώσεις στα βόρεια, βορειοδυτικά, βορειοανατολικά και ανατολικά του νομού Αττικής

Εδώ η πρόγνωση που ανήρτησε ο Γιάννης Καλλιάνος στην σελίδα του στο Facebook...

ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ Η ΑΤΤΙΚΗ
Από το πρωί της Κυριακής θα ξεκινήσει να χιονίζει στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Αττικής, γρήγορα όμως θα αρχίσουν να επηρεάζονται και τα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια, ενώ από το βράδυ της ίδιας ημέρας και προς τις πρώτες ώρες της Δευτέρας φαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν κι άλλο υψομετρικά και θα επηρεάσουν και κεντρικές περιοχές της Αθήνας. Υπάρχει ασφαλώς και η πιθανότητα να επηρεαστούν και άλλα, πιο νότια προάστια της Αθήνας, με χαμηλότερο δηλαδή υψόμετρο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σαφώς υπαρκτό αλλά δεν συγκεντρώνει πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες. Δεν θα το θεωρήσω όμως έκπληξη εάν τελικά συμβεί. Εκτιμώ όμως, ότι οι πιο ισχυρές χιονοπτώσεις σε ότι αφορά στην Αττική, θα σημειωθούν ιδιαίτερα στα βόρεια, βορειοδυτικά, βορειοανατολικά και ανατολικά τμήματα του νομού χωρίς να αποκλείεται ασφαλώς να υπάρξουν και εξάρσεις με πυκνές χιονοπτώσεις και σε άλλα τμήματα.

Σάκης Αρναούτογλου στην ΕΡΤ: ?

Εδώ το βίντεο με το δελτίο καιρού που παρουσίασε την Πέμπτη το βράδυ. Δεν λέει, όμως, κάτι συγκεκριμένο για την Κυριακή και στον καιρό στην Αθήνα. Ούτε αν θα βρέξει, ούτε αν θα χιονίσει. Παρακολουθήστε και κρίνετε.

Γιώργος Τσατραφύλλιας στον Alpha την Πέμπτη: Θα «πολιορκηθεί» η Αττική και η Εύβοια

O Γιώργος Τσατραφύλλιας είναι πάντως σαφής, δηλώνοντας ότι είναι νωρίς για πρόβλεψη την Πέμπτη για την Κυριακή.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι μετεωρολόγοι τα λένε «πιο καθαρά» και δεν είναι τόσο διστακτικοί. Πάντως, σε αυτό το δελτίο που παρουσίασε την Πέμπτη ,δεν θα καταλάβετε αν θα χιονίσει μεθαύριο. Κάνει μία γενική αναφορά σε «πολιορκία» Εύβοιας και Αττικής...

Eδώ η αναλυτική είδηση με την επίσημη πρόγνωση της ΕΜΥ για το τριήμερο, στη HuffPost

Πήγαινε στην αρχική σελίδα