Καλλιτεχνικό Πατινάζ-CAS: Ο... παππούς της Βαλίεβα υπεύθυνος για το θετικό της δείγμα σε ντόπινγκ

«Η επιτροπή του CAS διαπίστωσε ότι αυτή η εξήγηση δεν επιβεβαιώνεται από κανένα συγκεκριμένο στοιχείο».
via Associated Press

Η τιμωρημένη Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα απέδωσε το θετικό της τεστ ντόπινγκ σε ένα επιδόρπιο με φράουλα που ετοίμασε ο παππούς της στην σανίδα κοπής που χρησιμοποιούσε για να συνθλίβει τα φαρμακευτικά χάπια του, όπως ανακοίνωσε σήμερα (7/2) το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS).

Το CAS δημοσίευσε την απόφασή του, αναφέροντας τους λόγους για τον τετραετή αποκλεισμό που επιβλήθηκε στη Βαλίεβα τον Ιανουάριο, λόγω ντόπινγκ.

Το ανώτατο δικαστήριο του αθλητισμού είχε κρίνει τη Βαλίεβα ένοχη για παράβαση των κανόνων, μετά τη διαπίστωση της Τριμεταζιδίνης (TMZ) σε δείγμα που συλλέχθηκε από αυτήν τον Δεκέμβριο του 2021, κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Εθνικού Πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με το CAS, η Βαλίεβα ισχυρίστηκε ότι η απαγορευμένη ουσία εισήλθε στο σώμα της μέσω της κατανάλωσης του γλυκού που ετοίμασε ο παππούς της σε μια σανίδα που χρησιμοποιούσε για να συνθλίβει τα χάπια του και τα οποία περιείχαν την ουσία TMZ.

«Η επιτροπή του CAS διαπίστωσε ότι αυτή η εξήγηση δεν επιβεβαιώνεται από κανένα συγκεκριμένο στοιχείο και ότι η αθλήτρια δεν είναι σε θέση να αποδείξει ότι δεν παραβίασε τους κανόνες ντόπινγκ σκόπιμα», υπογράμμισε το CAS.

«Από αυτή τη βάση, και σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες, η ιδιότητα του ”Προστατευόμενου Ατόμου” που μπορούσε να απολαύσει η αθλήτρια, λόγω του νεαρού της ηλικίας της και βάσει των περιορισμένων στοιχείων που ήταν διαθέσιμα στην αρχή της υπόθεσης, δεν είναι πλέον εφαρμόσιμα στην κατάστασή της».

Το CAS συνέχισε λέγοντας ότι καθώς η Βαλίεβα απέτυχε να αποδείξει το αντίθετο, δεν υπήρχε βάση να της συμπεριφερθεί διαφορετικά από έναν ενήλικα αθλητή.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα αγωνιστικά αποτελέσματα της Βαλίεβα από την ημερομηνία της παράβασης ακυρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού μεταλλίου στο ομαδικό αγώνισμα κατά τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022. Η Ρωσία δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης να της αφαιρεθεί το μετάλλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή