Ποια είναι η απαγορευμένη ουσία που βρέθηκε στην Καμίλα Βαλίεβα

Βρίσκεται στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών που έχει εκδόσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ.
Καμίλα Βαλίεβα
Καμίλα Βαλίεβα
Associated Press

Η πρώτη μεγάλη υπόθεση ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου αφορά ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Η υπόθεση δεν φαίνεται καθόλου απλή, κυρίως επειδή η αθλήτρια είναι μόλις 15 ετών και έχει προστατευτικά μέτρα ως ανήλικη στο εγχειρίδιο κανόνων κατά του ντόπινγκ.

Ακολουθεί μια ανάλυση του φαρμάκου υπό την επήρεια του οποίου μπορεί να βρισκόταν η Καμίλα Βαλίεβα, αθλήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ της Ρωσίας. Η αθλήτρια είναι ύποπτη λόγω προηγούμενων παραβιάσεων της χώρας. Αν αποδειχτεί κάτι τέτοιο είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες.

Ποιο είναι το φάρμακο;

Η ουσία, γνωστή ως τριμεταζιδίνη, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της και την πρόληψη κρίσεων στηθάγχης και αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του ιλίγγου, σύμφωνα με τον οργανισμό φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί, επίσης, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της ροής του αίματος και να βελτιώσει την αντοχή, στοιχεία που είναι κρίσιμα για κάθε αθλητική απόδοση υψηλού επιπέδου.

Βρίσκεται στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών που έχει εκδόσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ στην κατηγορία των «ορμονικών και μεταβολικών ρυθμιστών».

Προηγούμενες υποθέσεις ντόπινγκ

Η πιο διάσημη περίπτωση τριμεταζιδίνης στο αθλητικό ντόπινγκ αφορούσε τον Κινέζο κολυμβητή Σαν Γιανγκ.

Ο τρεις φορές Ολυμπιονίκης εξέτισε ποινή αποκλεισμού τριών μηνών το 2014 σε μια απόφαση που αρχικά δεν είχε δημοσιευθεί από την υπηρεσία αντιντόπινγκ της Κίνας.

Επειδή ήταν η πρώτη υπόθεση ντόπινγκ του Σαν, τιμωρήθηκε αυστηρότερα για το δεύτερο, και πιο σημαντικό αδίκημα, της άρνησης να συνεργαστεί με μια ομάδα συλλογής δειγμάτων στο σπίτι του στην Κίνα.

Η Ρωσίδα αθλήτρια ελκύθρου, Ναντζέντα Σεργκέεβα, βρέθηκε θετική στην τριμεταζιδίνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ το 2018. Αποκλείστηκε από το διπλό γυναικών και εξέτισε ποινή αποκλεισμού οκτώ μηνών.

Ποιος έχει αναλάβει την υπόθεση;

Το πρόγραμμα αντιντόπινγκ ελέγχου αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες οργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Αντιντόπινγκ, που εδρεύει στη Λωζάνη, στην Ελβετία.

Τυπικές ολυμπιακές υποθέσεις ντόπινγκ διεκπεραιώνονται και ανακοινώνονται από τον οργανισμό, ο οποίος επιβάλλει προσωρινή αναστολή που απομακρύνει έναν αθλητή από τους αγώνες.

Οι αθλητές και οι ομάδες τους μπορούν να αμφισβητήσουν αυτές τις αποφάσεις στο Αθλητικό Δικαστήριο που βρίσκεται στο Πεκίνο για να χειριστεί επείγουσες υποθέσεις.

Πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το διοικητικό όργανο ενός αθλητή, σε αυτήν την περίπτωση, η Διεθνής Ένωση Πατινάζ, θα πρέπει να διαχειριστεί μια πειθαρχική υπόθεση που συνήθως οδηγεί σε αποκλεισμό.

Η υπόθεση της Βαλίεβα θα μπορούσε να είναι πιο περίπλοκη εάν, όπως αναφέρθηκε, το εν λόγω δείγμα είχε ληφθεί πριν από την έναρξη της επίσημης Ολυμπιακής περιόδου.

Η περίπτωση της Βαλίεβα επίσης να αφορά τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή επειδή αυτή και η ομάδα είχαν ήδη αγωνιστεί και κέρδισαν το αγώνισμα καλλιτεχνικού πατινάζ.

Η αφαίρεση των τίτλων και η εκ νέου κατανομή των μεταλλίων είναι ευθύνη μιας πειθαρχικής επιτροπής της οποίας προεδρεύει ο Ντένις Όσβαλντ, επί μακρόν μέλος της ΔΟΕ και Ελβετός δικηγόρος.

Η ηλικία είναι ένας παράγοντας

Ένας άλλος παράγοντας που περιπλέκει την υπόθεση είναι η ηλικία της Βαλίεβα, η οποία μπορεί να της προσφέρει επιπλέον προστασία.

Ο Παγκόσμιος Κανονισμός Αντιντόπινγκ ταξινομεί τους ανηλίκους ως «άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δεκαοκτώ ετών».

Ενώ η δημόσια αποκάλυψη περιπτώσεων είναι υποχρεωτική για ενήλικες αθλητές, για ανηλίκους το ζήτημα της ταυτοποίησής τους «πρέπει να είναι ανάλογο με τα γεγονότα και τις περιστάσεις της υπόθεσης».

Η υπόθεση της Βαλίεβα θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στις συμβουλές και τις αποφάσεις των υπευθύνων της ομάδας και των προπονητών της.

Δημοφιλή