Καλοκαιρινό Ταινιόραμα: Η ταράτσα του Εμπρός γίνεται θερινό σινεμά

Και προβάλει 16 ταινίες, από τις 19 Ιουνίου μέχρι τις 11 Ιουλίου.
Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Οι θερινοί κινηματογράφοι έχουν ανοίξει και το κοινό παρακολουθεί ξανά παλιές και νέες ταινίες σε μικρές οάσεις των πόλεων, τηρώντας τα μέτρα προστασίας προς αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού. Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός ανοίγει την Παρασκευή 19 Ιουνίου τις πόρτες του για να υποδεχθεί τον κόσμο στον υπαίθριο χώρο του κτιρίου, την ταράτσα του.

Η οποία ταράτσα μετατρέπεται σε θερινό σινεμά και για τέσσερις εβδομάδες, από την Παρασκευή 19 Ιουνίου μέχρι το Σάββατο 11 Ιουλίου, θα παρουσιάσει βραβευμένες και διαχρονικές ταινίες που έχουμε αγαπήσει.

Πώς όμως προέκυψε η ιδές ενός καλοκαιρινού κινηματογράφου στην ταράτσα του θεάτρου; «Η ιδέα του ταινιοράματος προέκυψε εντελώς αβίαστα μετά τη μεγάλη περίοδο καραντίνας κατά την οποία ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες παραστάσεις, συναυλίες, μαθήματα, ως μια εξαιρετική ευκαιρία να ξαναβρεθούμε με τους φίλους μας, να συναντηθούμε απολαμβάνοντας αγαπημένες ταινίες, να μοιραστούμε τις σκέψεις και τις ανησυχίες που μας γέννησαν οι δύσκολες μέρες που διανύσαμε και διανύουμε. Ανανεώνουμε το εβδομαδιαίο ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό ξανακάνοντας το Εμπρός αυτό που ήταν πριν την πανδημία: ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την underground κουλτούρα της μητρόπολης και ένα σταθερό σημείο συνάντησης των καλλιτεχνών, ακτιβιστών και κοινωνικοπολιτικά ευαισθητοποιημένων ανθρώπων της πόλης», λένε στην HuffPost οι υπεύθυνοι του Καλοκαιρινού Ταινιοράματος.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Ελεύθερου Αυτοδιαχεριζόμενου Θεάτρου Εμπρος εξηγεί ότι την καλοκαιρινή περίοδο διοργανώνονται από την ίδρυση του θεάτρου στην ταράτσα πολλές εκδηλώσεις, «λόγω των καιρικών συνθηκών που δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή εκδηλώσεων στον κλειστό χώρο του θεάτρου, αλλά και γιατί είναι η ιδανική περίοδος να χαρούμε τον ωραίο αυτό υπαίθριο χώρο με την υπέροχη θέα». Και συμπληρώνει: «Αν και αυτό αποκλείει, δυστυχώς, τους φίλους με κινητική αναπηρία και γι’ αυτό πραγματικά ζητούμε συγγνώμη».

Οι ταινίες

Το Καλοκαιρινό Ταινιόραμα περιλαμβάνει 16 ταινίες και κάθε βράδυ θα προβάλλονται δυο: από τα βραβευμένα - με Οσκαρ - «Παράσιτα» του Κορεάτη σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν-χο, μέχρι τα «Φτερά του Ερωτα» του Βιμ Βέντερς. Με τι κριτήριο επιλέχθηκαν οι ταινίες που θα προβληθούν; «Κατά τη διάρκεια της πρώτης, ανοιχτής μας συνέλευσης μετά την καραντίνα όπου είχαμε την ιδέα του ταινιοράματος, καλεστήκαμε όσες και όσοι συμμετείχαμε, να προτείνουμε από μία ή περισσότερες αγαπημένες ταινίες που πιστεύουμε ότι θα ταίριαζαν να προβληθούν σε αυτό, βάσει των κοινωνικών και πολιτικών μηνυμάτων που φέρουν, της καλλιτεχνικής τους αξίας και των ζητημάτων που μας απασχολούν : τις κοινωνικές ανισότητες, το ρατσισμό, το φασισμό, την απαξίωση -έως και δίωξη, ακόμη,- της Τέχνης, την απομάκρυνση από το φυσικό τρόπο ζωής και την καταστροφή του πλανήτη». Οι υπεύθυνοι του Καλοκαιρινού Ταινιοράματος αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν πολλές ακόμα ταινίες, όμως έπρεπε να καταλήξουν σε έναν αριθμό.

Πρόσβαση και είσοδος

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του θεάτρου Εμπρός, η πρόσβαση στην ταράτσα θα γίνεται σύμφωνα με τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας και ο αριθμός των θεατών δεν θα ξεπερνά το επιτρεπτό όριο όπως έχει καθοριστεί για όλα τα θερινά σινεμά. Η είσοδος είναι ελεύθερη, όπως σε όλες τις εκδηλώσεις του Εμπρός. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, χωρίς κρατήσεις. «Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε από τον κόσμο να φύγει, διότι η ταράτσα του Εμπρός είναι αρκετά μεγάλη ώστε όλοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ταινία που τους ενδιαφέρει, τηρώντας πάντα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας», λέει η Ανοιχτή Συνέλευση Ελεύθερου Αυτοδιαχεριζόμενου Θεάτρου Εμπρος.

Info

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή, Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα

Δημοφιλή