Καμποτζιανός ψαράς έπιασε το μεγαλύτερο ψάρι γλυκού νερού στον κόσμο

To ψάρι έχει μήκος σχεδόν τεσσάρων μέτρων και ζυγίζει 300 κιλά.
via Associated Press

Το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ψάρι του γλυκού νερού στον κόσμο, ένα γιγάντιο σαλάχι, αλιεύτηκε στον ποταμό Μεκόνγκ στην Καμπότζη, σύμφωνα με επιστήμονες από το κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σαλάχι, που πιάστηκε στις 13 Ιουνίου, έχει μήκος σχεδόν τεσσάρων μέτρων από το ρύγχος μέχρι την ουρά και ζυγίζει λίγο κάτω από 300 κιλά σύμφωνα με το Wonders of the Mekong, ένα ερευνητικό πρόγραμμα που οργανώνουν από κοινού Καμπότζη και ΗΠΑ.

Το προηγούμενο ρεκόρ για ένα ψάρι γλυκού νερού ήταν ένα γιγάντιο γατόψαρο 293 κιλών, που ανακαλύφθηκε στην Ταϊλάνδη το 2005, ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

Το σαλάχι αλίευσε ένας ντόπιος ψαράς νότια του Stung Treng στη βορειοανατολική Καμπότζη. Ο ψαράς ειδοποίησε μια κοντινή ομάδα επιστημόνων από το έργο Wonders of the Mekong.

Οι επιστήμονες έφτασαν μέσα σε λίγες ώρες αφότου έλαβαν μια μεταμεσονύκτια κλήση με τα νέα και έμειναν έκπληκτοι με αυτό που είδαν.

via Associated Press

«Ναι, όταν βλέπεις ένα ψάρι τέτοιου μεγέθους, ειδικά σε γλυκά νερά, είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις, οπότε νομίζω ότι όλη η ομάδα μας έμεινε άναυδη», είπε ο επικεφαλής των Wonders of the Mekong, Ζεμπ Χόγκαν σε μια διαδικτυακή συνέντευξη από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Ρένο.

Τα ψάρια του γλυκού νερού ορίζονται ως εκείνα που περνούν ολόκληρη τη ζωή τους σε γλυκό νερό, σε αντίθεση με τα γιγάντια θαλάσσια είδη όπως ο ερυθρός τόνος ή τα ψάρια που μεταναστεύουν μεταξύ γλυκού και αλμυρού νερού όπως ο τεράστιος οξύρρυγχος beluga.

Η σύλληψη του τεράστιου σαλαχιού δεν σήμανε απλώς τη δημιουργία ενός νέου ρεκόρ, είπε.

«Το γεγονός ότι τα ψάρια εξακολουθούν να μπορούν να μεγαλώνουν τόσο πολύ είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι για τον ποταμό Μεκόνγκ», είπε ο Χόγκαν, σημειώνοντας ότι ο ποταμός αντιμετωπίζει πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις.

via Associated Press

Ο ποταμός Μεκόνγκ διασχίζει την Κίνα, τη Μιανμάρ, το Λάος, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη και το Βιετνάμ. Αποτελεί το σπίτι πολλών ειδών γιγάντιων ψαριών του γλυκού νερού, αλλά οι περιβαλλοντικές πιέσεις αυξάνονται. Ειδικότερα, οι επιστήμονες φοβούνται ότι ένα τεράστιο πρόγραμμα κατασκευής φραγμάτων τα τελευταία χρόνια μπορεί να διαταράξει σοβαρά τις περιοχές αναπαραγωγής αυτών των ειδών.

«Τα μεγάλα ψάρια παγκοσμίως κινδυνεύουν. Είναι είδη μεγάλης αξίας. Χρειάζονται πολύ χρόνο για να ωριμάσουν. Έτσι, αν ψαρεύονται πριν ωριμάσουν, δεν έχουν την ευκαιρία να αναπαραχθούν», είπε ο Χόγκαν.

«Πολλά από αυτά τα μεγάλα ψάρια είναι αποδημητικά, επομένως χρειάζονται μεγάλες περιοχές για να επιβιώσουν. Επηρεάζονται από πράγματα όπως ο κατακερματισμός των οικοτόπων από φράγματα, προφανώς λόγω της υπεραλίευσης. Έτσι, περίπου το 70% των γιγάντιων ψαριών του γλυκού νερού παγκοσμίως απειλούνται με εξαφάνιση».

Η ομάδα που έσπευσε στην τοποθεσία τοποθέτησε μια συσκευή σήμανσης κοντά στην ουρά του πελώριου ψαριού που θα στέλνει πληροφορίες παρακολούθησης για το επόμενο έτος, παρέχοντας πρωτοφανή δεδομένα για τη συμπεριφορά των γιγάντων σαλαχιών στην Καμπότζη.

via Associated Press

«Το γιγάντιο σαλάχι είναι ένα ψάρι που δε γνωρίζουμε πολλά για αυτό. Το όνομά του, ακόμη και η επιστημονική του ονομασία, έχει αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία 20 χρόνια», είπε ο Χόγκαν. «Συναντάται σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά δεν έχουμε σχεδόν καμία πληροφορία για αυτό. Δεν γνωρίζουμε για την ιστορία της ζωής του. Δεν ξέρουμε για την οικολογία του, για τις μεταναστευτικές του συνήθειες».

Οι ερευνητές λένε ότι είναι το τέταρτο γιγάντιο σαλάχι που αναφέρθηκε στην ίδια περιοχή τους τελευταίους δύο μήνες, όλα θηλυκά. Πιστεύουν η περιοχή μπορεί να αποτελεί τρόπον τινά ένα hotspot ωοτοκίας για το είδος.

Οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν το παρατσούκλι “Boramy” ή ”πανσέληνος”, λόγω του στρογγυλού σχήματός του και επειδή το φεγγάρι βρισκόταν στον ορίζοντα όταν ελευθερώθηκε στις 14 Ιουνίου. Εκτός από την καταγραφή του ρεκόρ, ο τυχερός ψαράς αποζημιώθηκε με το επιτόκιο της αγοράς, που σημαίνει ότι έλαβε μια πληρωμή περίπου $600.

Δημοφιλή