Κανόνες καλής κοινωνικής συμπεριφοράς - και σεβασμού δημόσιας υγείας - σε εξωτερικό χώρο

Μπορεί κάποια πράγματα να είναι αυτονόητα, αλλά καλό είναι να τα υπενθυμίζουμε που και που.
Βόλτα στο πάρκο σε ηλιόλουστη μέρα
Βόλτα στο πάρκο σε ηλιόλουστη μέρα

Ως γνωστόν, από τις 3 Απριλίου επιτρέπονται, και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, οι μετακινήσεις για άσκηση με τη χρήση οχήματος σε υπαίθριο χώρο μέχρι 3 άτομα ή μια οικογένεια. Ως εκ τούτου, (θα πρέπει να δώσουμε) προσοχή στη σύγχυση καθώς προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τις νέες ελευθερίες μας με βασικές κοινές αρχές όπως η ευπρέπεια.

(Ας το παραδεχτούμε), πανδημία ή μη πανδημία, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να είμαστε αγενείς, ενοχλητικοί ή να μην τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Ας δούμε, λοιπόν, τι θα πρέπει να κάνουμε αναφορικά με την συμπεριφορά μας σε πάρκα, πλατείες κι εξωτερικούς χώρους σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού.

(Καταρχάς) ας μείνουμε στο σπίτι αν παρουσιάζουμε ύποπτα σημάδια

Αυτό εννοείται. Αν νομίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε τον ιό να ενεργούμε όπως πρέπει και να απομονωθούμε. Εάν νομίζουμε ότι τον έχουμε ήδη, ας προσέξουμε αν είμαστε ακόμη μεταδοτικοί ή αν έχουμε κίνδυνο να τον ξανακολλήσουμε. Τα συμπτώματα ποικίλλουν και δεν περιορίζονται σε βήχα και πυρετό - εδώ είναι μερικά από τα σημάδια που πρέπει να λάβουμε υπ′ όψιν.

Και όταν βγούμε έξω, ας θυμηθούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τους κανόνες - αυτό σημαίνει (να κρατάμε) κοινωνική απόσταση, να φοράμε την μάσκα όπου πρέπει, και να διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά, είτε με πλύσιμο, είτε με αντισηπτικό.

Ας σταματήσουμε να κατακρίνουμε τους άλλους στο διαδίκτυο

Δεν κατηγορούμε τους ανθρώπους που θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον ήλιο και την αλλαγή των κανόνων. Η δημοσίευση μιας φωτογραφίας με πολύ κόσμο σε πάρκο συνοδευόμενη από ένα περίεργο σχόλιο στο διαδίκτυο δεν βοηθά κανέναν, ειδικά όταν οι άνθρωποι ακολουθούν τους κανόνες. Επιτρέπεται τώρα να απορροφήσουμε την πολύ απαραίτητη βιταμίνη D τώρα. Αυτό είναι το νόημα.

Φυσικά, το να κατακρίνουμε τους άλλους μπορεί να προέρχεται από ένα κομμάτι δικού μας άγχους, οπότε είναι καλό να θυμόμαστε ότι οι υπαίθριες συγκεντρώσεις έχουν πραγματικά πολύ χαμηλό παράγοντα μετάδοσης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολ Χάντερ από την Ιατρική Σχολή του Νόργουιτς του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, «δεν υπήρχε επίσης εμφανές ξέσπασμα που να σχετίζεται με τις πολύ πολυσύχναστες παραλίες που είδαμε την περασμένη άνοιξη και καλοκαίρι».

Αυτό δεν σημαίνει ότι η μετάδοση είναι αδύνατη, αλλά ο Χάντερ διαβεβαιώνει ότι «είναι απίθανο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της επιδημίας».

Ας κρατήσουμε τις αγκαλιές μακριά, ακόμα κι αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά ζώα. Είμαστε σκληρά συνδεδεμένοι με την επιθυμία για επαφή και αλληλεπίδραση... Εάν έχουμε φίλους και οικογένειες που επιθυμούν την σωματική επαφή, υπάρχουν τρόποι για να απορρίψουμε τις αγκαλιές χωρίς να υπάρξει αμηχανία. Και αν είμαστε ο ... αγκαλίτσας (ας σκεφτούμε ότι) είναι σημαντικό να σεβόμαστε τα όρια των άλλων ανθρώπων

Ας μην χρησιμοποιούμε το πάρκο ή την παραλία σαν να είναι η τουαλέτα μας

Εάν πρέπει να πάμε τουαλέτα, ας θυμηθούμε τις συμβουλές της μαμάς μας κι ας πάμε πριν φύγουμε ή, εάν θελήσουμε να πάμε όσο είμαστε έξω, ας θυμηθούμε ότι υπάρχουν οι δημόσιες τουαλέτες.

Να πάρουμε τα σκουπίδια μας φεύγοντας

Ας κάνουμε το χρέος μας απέναντι στον πλανήτη κι ας διατηρήσουμε τους δημόσιους χώρους καθαρούς, ώστε όλοι να μπορούν να απολαύσουν. Μην βρωμίζουμε, μην τοποθετούμε σκουπίδια σε κάδους αν έχουν ήδη ξεχειλίσει, κι ας πάρουμε τα σκουπίδια μαζί μας (φεύγοντας). Επίσης οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ας σημειώσουν: ας μαζέψουμε τις ακαθαρσίες του κατοικίδιού μας, κι ας μην αφήσουμε το χάος για να το αντιμετωπίσει κάποιος άλλος.

Να κάνουμε μπάρμπεκιου με σύνεση

Ας ελέγξουμε αν το τοπικό πάρκο ή η παραλία έχει καθορισμένη περιοχή για μπάρμπεκιου - κι ας το χρησιμοποιήσουμε. Ας αποφύγουμε μιας χρήσης μπάρμπεκιου όπου είναι δυνατόν - κι ας προσέξουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Κανείς δεν θέλει ένα καμένο λουκάνικο και μια ομάδα πυροσβεστών να έρχονται για να τον σώσουν.