Κυριακάτικο τραπέζι: Χοιρινό κότσι με μπαλσάμικο, μέλι, τζίντζερ και country-spicy πατάτες

Και αγαπημένη κρέμα καραμελέ.
Marian Vejcik Slovcar via Getty Images/500px Plus

Κυριακάτικο τραπέζι με χοιρινό και πατάτες στο φούρνο είναι από τα πλέον αγαπημένα πιάτα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κότσι χοιρινό.

Έτσι λοιπόν, ακονίζουμε τα μαχαίρια μας και ετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε χοιρινό κότσι γλασαρισμένο με ξύδι μπαλσάμικο, μέλι, φρέσκο τζίντζερ, σάλτσα σόγιας, σκορδάκι και καυτερή πάστα τσίλι - χαρίσα. Θα το συνοδεύσουμε με country-spicy πατάτες φούρνου.

Όσο για το γλυκό, σκέτη κόλαση. Αγαπημένη κρέμα καραμελέ.

Καλή όρεξη.

Γλασαρισμένο χοιρινό κότσι με μπαλσάμικο, μέλι, τζίντζερ και country-spicy πατάτες φούρνου

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Αναμονή: 24 ώρες

Ψήσιμο: 1½ ώρα

Υλικά

για το κότσι

2 χοιρινά κότσια χωρίς δέρμα (1½ κιλό συνολικά)

160 ml ξύδι μπαλσάμικο

60 γρ. μέλι

50 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. σάλτσα σόγιας

5 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κ.γ. χαρίσα (καυτερή πάστα τσίλι)

αλάτι

για τις πατάτες

1 κιλό πατάτες baby

αλάτι θαλασσινό

Εκτέλεση

για το κότσι

Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κότσια.

Σε μια σακούλα τροφίμων βάζουμε το μπαλσάμικο, το μέλι, το ελαιόλαδο, τη σάλτσα σόγιας, το τζίντζερ, το σκόρδο, τη χαρίσα και λίγο αλάτι. Πιέζουμε τη σακούλα να αναμειχθούν τα υλικά και βάζουμε μέσα τα χοιρινά κότσια.

Κλείνουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες, να μαριναριστούν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.

Βάζουμε μια σχάρα μέσα σε ένα βαθύ ταψί. Βγάζουμε τα κότσια από τη σακούλα και τα τοποθετούμε πάνω στη σχάρα. Ρίχνουμε αρκετό νερό μέσα στο ταψί και μεταφέρουμε στο φούρνο.

Ραντίζουμε τα κότσια με τη μισή μαρινάδα, την υπόλοιπη την κρατάμε για τις πατάτες και ψήνουμε για 1½ ώρα. Ανά 20 λεπτά βρέχουμε τα κότσια με τα υγρά από το ταψί.

για τις πατάτες

Βράζουμε τις πατάτες για 15 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να μισοκρυώσουν.

Τις βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής και πιέζουμε για τις «σπάσουμε», χωρίς να τις λιώσουμε.

Τις βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, ραντίζουμε με τη μαρινάδα που κρατήσαμε, ρίχνουμε θαλασσινό αλάτι και ψήνουμε για 40 λεπτά.

Αναδημοσίευση από «Food Stories», τεύχος 71 σε συνταγή της σεφ, Ντίνας Νικολάου.

Κρέμα καραμελέ

Luciano Bordehore via Getty Images

Ψήσιμο: 40 λεπτά περίπου

Αναμονή: 2 ώρες, τουλάχιστον

Υλικά

για την κρέμα

6 αυγά

1 λίτρο γάλα

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

1 βανίλια

για την καραμέλα

χυμός από ½ λεμόνι

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

1/4 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

για την καραμέλα

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε στην αρχή με πολλή προσοχή και μετά, όταν αρχίζει να παίρνει βράση, απλά κουνάμε το τηγάνι.

Όταν σκουρύνει αρκετά το χρώμα της καραμέλας, την αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα κουτάλι τη ρίχνουμε σε φόρμα ή ατομικά φορμάκια.

για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη βανίλια να ζεσταθούν.

Σε μια λεκανίτσα, σπάμε τα αυγά, τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.

Με μια κουτάλα ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα στη φόρμα ή στα φορμάκια πάνω από την καραμέλα εφόσον έχει κρυώσει.

για το στήσιμο

Βάζουμε τη φόρμα ή τα φορμάκια σε ένα βαθύ ταψί.

Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο σε μεσαία σχάρα στους 140 °C στο αέρα, στις αντιστάσεις στους 150 °C, το γεμίζουμε με κρύο νερό και ψήνουμε σε μπεν μαρί για 40 λεπτά περίπου.

Αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο, βγάζουμε τη φόρμα ή τα φορμάκια, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Όταν φτάσει η ώρα για το γλυκό, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Tips

Η ζάχαρη για την κρέμα, η ζάχαρη για την καραμέλα και το νερό για την καραμέλα πρέπει να έχουν μετρηθεί στο ίδιο ποτήρι.

Η καραμέλα από την ώρα που έχει ετοιμαστεί, χρειάζεται 3-4 λεπτά για να κρυώσει.

Εάν είναι πολύ ζεστό το γάλα, το αφήνουμε να κρυώσει για να μη μας ψηθεί το αυγό μέσα στη λεκανίτσα.

Για να πλύνουμε το τηγάνι και το κουτάλι από την καραμέλα που έχει κολλήσει, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.

Αναδημοσίευση από «η νέα ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, δια χειρός Γιώργου Τσελεμεντέ», εκδόσεις Ι.Σιδέρης