Κυριακάτικο τραπέζι: Φιλέτο γαλοπούλας με σταφίδες και σάλτσα κάρι

Και σοκολατένια μπαβαρουάζ με αχλάδια βρασμένα σε λευκό κρασί.
Foodstock via Getty Images/500px Plus

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας με δύο εξαιρετικά πιάτα.

Για κυρίως μαγειρεύουμε φιλέτο γαλοπούλας με ξανθές σταφίδες και σάλτσα κάρι. Θα χρησιμοποιήσουμε επίσης κρεμμυδάκι φρέσκο αλλά και ξερό, καρότο, σκορδάκι, ενώ θα σβήσουμε το φαγητό μας με λευκό κρασί. Τέλος θα προσθέσουμε λίγο κρέμα γάλακτος έτσι ώστε να δέσει η σάλτσα μας.

Για γλυκό δοκιμάζουμε μια υπέροχη σοκολατένια μπαβαρουάζ με αχλάδια βρασμένα σε λευκό κρασί.

Καλή όρεξη.

Φιλέτο γαλοπούλας με σταφίδες και σάλτσα κάρι

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Μαγείρεμα: 35 λεπτά

Υλικά

800 γρ. φιλέτο γαλοπούλας - στήθος

λίγο αλεύρι

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι - ψιλοκομμένο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα - ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο - τριμμένο

1 καρότο - σε κύβους

1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί

3 κ.σ. σταφίδες - ξανθές

1 κ.γ. κάρι

200 ml κρέμα γάλακτος

μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τη γαλοπούλα σε κύβους. Αλατοπιπερώνουμε, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε τη γαλοπούλα, μέχρι να ροδίσει καλά απ′ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το καρότο και το σκόρδο. Πασπαλίζουμε με το κάρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα.

Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και τις σταφίδες. Σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του..

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και δίνουμε μια τελευταία βράση στο φαγητό μέχρι να δέσει η κρέμα. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σερβίρουμε σε μερίδες και συνοδεύουμε ρύζι μακρύκοκκο ή μπασμάτι.

Αναδημοσίευση από «Μυστικές Συνταγές» του Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Σοκολατένια μπαβαρουάζ με αχλάδια βρασμένα σε λευκό κρασί

Image Professionals GmbH via Getty Images

Μερίδες: 6-8

Υλικά

για την μπαβαρουάζ

280 γρ. γάλα

125 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

2 κρόκοι αυγών

2 φύλλα ζελατίνας

100 γρ. μαύρο ρούμι

200 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) - χτυπημένη ελαφρά ώστε να πάρει παχύρρευστη μορφή

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

για τα αχλάδια

4 αχλάδια μέτρια

50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

½ λίτρο λευκό κρασί

1 γαρίφαλο

για τη σως

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

80 γρ. σιρόπι από τα αχλάδια που έχει μείνει

Εκτέλεση

για την μπαβαρουάζ

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να πάρουν λευκό χρώμα. Αδειάζουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα.

Το βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας γρήγορα και πριν βράσει το μείγμα το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αδειάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας που τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό.

Ανακατεύοντας ρίχνουμε και τη λιωμένη σοκολάτα και το ρούμι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, όχι να πήξει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε σε φόρμα.

Αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο 4-5 ώρες.

για τα αχλάδια

Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε κάθετα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος με τη ζάχαρη, το κρασί και το γαρίφαλο και τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τεμαχίζουμε σε μικρότερα κομμάτια.

για τη σως

Λιώνουμε την κουβερτούρα και την ενώνουμε με τα 80 γρ. από το σιρόπι των αχλαδιών.

για το σερβίρισμα

Ξεφορμάρουμε την μπαβαρουάζ και τη συνοδεύουμε με τα αχλάδια και τη σως.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα» εκδόσεις Ι.Σιδέρης σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου.