chat icon
Link copied!

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε κοτόπουλο κρασάτο στη γάστρα με λαχανικά, ξερά φρούτα και πορτοκάλι.

Θα προσθέσουμε ξερά κρεμμύδια, σκορδάκι και ένα μπαστουνάκι κανέλας. Συνοδεύουμε το φαγητό μας με αφράτο πουρέ ή λευκό ρύζι.

Advertisement
Advertisement

Για γλυκό, lemon pie με σαβαγιάρ.

Καλή όρεξη.

Κοτόπουλο κρασάτο στη γάστρα με λαχανικά, ξερά φρούτα και πορτοκάλι

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 20′

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 45′

Υλικά

Advertisement

1 μεγάλο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 – 10 μερίδες

80 ml ελαιόλαδο

4 μέτρια καρότα, προτιμότερο βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες περίπου 1 εκ.

Advertisement

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε μέτρια καρέ

3 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένες

200 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια (ή ξερά βερίκοκα ή μισά-μισά)

Advertisement

1 μικρό μπαστουνάκι κανέλας

1 κ.σ. κεδροκούκουτσα – Εναλλακτικά, βάζουμε 1/3 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη – με διαφορετικό, αν και εξίσου νόστιμο, αποτέλεσμα

300 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι

Advertisement

200 ml κόκκινο, ξηρό κρασί

Advertisement

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το μισό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο, σε δόσεις, περίπου 2′ – 3′ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει όσο καλύτερα γίνεται (ιδιαίτερα από την πλευρά του δέρματος). Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε μια γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί με καπάκι.

Advertisement

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.

Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα καρότα περίπου 5′ – 6′, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε για περίπου ½ λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και το πορτοκάλι και βράζουμε για περίπου άλλα 2′, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αδειάζουμε τη σάλτσα πάνω στο κοτόπουλο, σκορπίζουμε τα ξερά φρούτα και τα κεδροκούκουτσα. Ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30′, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να μελώσει η σάλτσα.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο, αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο περίπου 10′, να «ξεκουραστεί», και σερβίρουμε με τη συνοδεία ενός αφράτου πουρέ ή ενός λευκού ρυζιού.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #79» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

Lemon pie με σαβαγιάρ

Lemon pie

Μερίδες: 10

Προετοιμασία: 50′

Αναμονή: 5 ώρες

Υλικά

2 κούπες νερό

6 κ.σ. κορν φλάουρ

1 κούπα ζάχαρη + 4 κ.σ. (χωριστά)

4 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια

ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι

250 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ

1 ποτήρι (300 ml) χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα αναμειγνύουμε το νερό, το κορν φλάουρ, τη 1 κούπα ζάχαρη, τους κρόκους, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να δέσει το μείγμα.

Σε αυτή τη φάση δοκιμάζουμε εάν θέλουμε περισσότερο λεμόνι και προσθέτουμε ανάλογα με το γούστο μας. Αν ρίξουμε περισσότερο χυμό, επαναφέρουμε στη φωτιά και ξαναδένουμε το μείγμα. Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βουτάμε τα σαβαγιάρ στον χυμό πορτοκαλιού, ίσα να βραχούν, και τα στρώνουμε σε στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου περίπου 25 εκ., καλύπτοντας τον πάτο. Στη συνέχεια τοποθετούμε σαβαγιάρ το ένα δίπλα στο άλλο, όρθια στα τοιχώματα της φόρμας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα στεφάνι περιφερειακά (και αυτά τα σαβαγιάρ πρέπει να τα βρέξουμε στον χυμό). Ρίχνουμε την κρέμα από πάνω, προσεκτικά για να μην κουνηθούν τα σαβαγιάρ της περιφέρειας.

Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με τις 4 κουταλιές ζάχαρη μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Βάζουμε τη μαρέγκα σε ένα κορνέ και την απλώνουμε πάνω από την κρέμα, φτιάχνοντας ροζέτες. Αν δεν έχουμε κορνέ, μπορούμε φυσικά να απλώσουμε τη μαρέγκα με μια σπάτουλα, δημιουργώντας μύτες εδώ κι εκεί.

Ανάβουμε το γκριλ και τοποθετούμε μέσα τη φόρμα, με ανοιχτή την πόρτα, για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η μαρέγκα, προσέχοντας όμως να μην αρπάξει και καεί. Αν έχουμε φλόγιστρο, μπορούμε να καψαλίσουμε τη μαρέγκα με αυτό (Το καψάλισμα της μαρέγκας, πάντως, δεν είναι απαραίτητο – το κάνουμε για να έχει πιο ωραία εμφάνιση το γλυκό).

Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες πριν σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από «Ζάχαρη & Αλεύρι – τεύχος #45» σε συνταγή Νικολέτας Δελατόλα- Φωσκόλου.