ΤΟ BLOG
22/10/2019 17:43 EEST | Updated 22/10/2019 17:50 EEST

Κυβέρνηση μειοψηφίας για τον Τριντό με αποσχιστικές τάσεις σε δύση και ανατολή

Και 4 Έλληνες στην πολιτική σκηνή του Καναδά.

ASSOCIATED PRESS

Με μιάμιση μονάδα πίσω στη λαϊκή ψήφο το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Τζάστιν Τριντό επανεκλέχθηκε στην κυβέρνηση με 157 έδρες και 33,1% εκτοπίζοντας το Συντηρητικό Κόμμα του Άντριου Σίρ που κέρδισε τη λαϊκή ψήφο με 34,4% αλλά πήρε μόνο 121 έδρες. Με 32 έδρες και 7,7% το αποσχιστικών τάσεων Μπλόκ Κεμπεκουά έλαβε την τρίτη θέση στη Βουλή, ενώ το Νεοδημοκρατικό Κόμμα με 15,9% κέρδισε 24 έδρες. Το Πράσινο κόμμα έλαβε 6,5% και 3 έδρες, ενώ ανεξάρτητη βουλευτής στο Βανκούβερ εκλέχθηκε η Τζόντυ Γουίλσον Ρέιμπολντ, η σκανδάλη της δημοσιότητας για το περίφημο σκάνδαλο της εταιρείας SNC Lavalin που παραλίγο να κοστίσει την πρωθυπουργία στο Τζάστιν Τριντό.

Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός έχασε στη δύση ολοσχερώς μη κατορθώνοντας να εκλέξει ούτε ένα βουλευτή στις επαρχίες Αλμπέρτα και Σασκάτσουαν, όπου παίζονται τα μεγάλα συμφέροντα των πετρελαίων. Ο φόρος στις εταιρείες για την εκβολή μονοξειδίου του άνθρακος και η αποτυχία της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων να κλείσει τη συμφωνία για τον περίφημο πετρελαιαγωγό TransMountain κόστισε στον Τριντό τη βαριά αποδοκιμασία του δυτικού Καναδά, απομονώνοντας την κυβέρνησή του από το εκλογικό σώμα των δύο ισχυρών επαρχιών.

GEOFF ROBINS via Getty Images
Ο ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος, Άντριου Σιρ μαζί με την οικογένειά του.

Η καθολική σχεδόν επικράτηση του Συντηρητικού Κόμματος και η ανάδειξη κυβέρνησης μειοψηφίας για τους Φιλελεύθερους άρχισε να ξυπνάει πάλι τις αποσχιστικές τάσεις του δυτικού Καναδά με το τουίτερ να κατακλύζεται από το χάσταγκ “wexit”. Ο Τζάστιν Τριντό στο επινίκειο μήνυμά του είπε ότι έλαβε το μήνυμα και θα εργασθεί για όλους τους Καναδούς. 

Στην πραγματικότητα όμως ο Τζάστιν έχασε στο Κεμπέκ  όπου ανέβηκε δραματικά το αποσχιστικό Μπλοκ Κεμπεκουά κερδίζοντας 32 έδρες. Αυτή η ξαφνική άνοδος του κοιμισμένου γίγαντα συνέβη αφενός διότι ο νέος ηγέτης του κόμματος Υβ Φρανσουά Μπλανσέ, είναι νεαρός και χαρισματικός, αφετέρου επειδή έδωσε έμφαση  στον πρόσφατο νόμο 21 του Κεμπέκ που προωθεί την κατάργηση των θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους υπαλλήλους στο Κεμπέκ.

ASSOCIATED PRESS
Ο Υβ Φρανσουά Μπλανσέ πανηγυρίζει.

Η συνεχής και επαναλαμβανόμενη διακήρυξή του να ψηφιστεί μαζικά το Μπλόκ Κεμπεκουά για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των γαλλόφωνων κατοίκων του Κεμπέκ έδωσε το τελικό σύνθημα της προσωπικής του νίκης.

Μεγάλος ηττημένος αναδείχθηκε ο αρχηγός του Νεοδημοκρατικού Κόμματος Σίνγκ, οποίος έμεινε με 24 έδρες αντί των 40 που το κόμμα του είχε κατακτήσει το 2015.

ASSOCIATED PRESS
Μεγάλος ηττημένος αναδείχθηκε ο αρχηγός του Νεοδημοκρατικού Κόμματος Σίνγκ,

Παρά τη χαρισματική του παρουσία στις προεκλογικές αναμετρήσεις φαίνεται πως η εμφάνισή του με το ινδικό τουρμπάνι δεν έπεισε τους πιο φιλελεύθερους Καναδούς να τον ψηφίσουν, γεγονός που τελικά απέβη υπέρ του Τζάστιν Τριντό.

Ωστόσο, ο Τριντό καλείται τώρα είτε να συγκυβερνήσει με κάποιο από τα μικρότερα κόμματα ή να ζητάει τη στήριξη στις εκάστοτε ψηφοφορίες, γεγονός που θα δυσκολέψει τη διακυβέρνηση της χώρας. Βεβαίως, το γεγονός ότι μπορεί να συμμαχήσει με το Νεοδημοκρατικό Κόμμα που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με τα περιβαλλοντολογικά ζητήματα και το κοινωνικό κράτος, διευκολύνει τον επανεκλεγέντα Καναδό πρωθυπουργό.

Όπως, όμως, δήλωσε ο Αντριου Σίρ, ο χαμένος ηγέτης των Συντηρητικών , «Με την άνοδο του αποσχιστικού Μπλοκ Κεμπεκουά και την επικράτησή μας στο δυτικό Καναδά απόψε, ο Καναδάς είναι ακόμη μια πιο διαιρεμένη χώρα».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Τζάστιν Τριντό για να κυβερνήσει θα πρέπει να συμπράξει με το Νεοδημοκρατικό κόμμα  και το Μπλοκ Κεμπεκουά, που είναι δύο κόμματα κάθετα αντίθετα στην κατασκευή πετρελαιαγωγού και στην κατάργηση του φόρου για το μονοξείδιο του άνθρακος, γεγονός που θα προκαλέσει περισσότερους πονοκεφάλους στον πρωθυπουργό στις περιοχές Αλμπέρτα και Σασκάτσουαν. Αυτός είναι ένας μεγάλος γρίφος που θα κληθεί να λύσει ο επανεκλεγείς Τζάστιν.

Οι Έλληνες βουλευτές

Με τέσσερις Ελληνικής καταγωγής βουλευτές θα ανοίξει η επόμενη Καναδική Βουλή.

 

Η Νίκη Αστον επανεκλέχθηκε για τέταρτη φορά στο Τσόρτσιλ της Μανιτόμπα με το Νεοδημοκρατικό Κόμμα, του οποίου είχε διεκδικήσει την αρχηγία δύο φορές στο παρελθόν.

 

Ο Πίτερ Φραγκισκάκος επανεκλέχθηκε για δεύτερη φορά με το κόμμα των Φιλελευθέρων στην περιοχή του Λόντον στο Οντάριο.

Reuters
H Emmanuella Lambropoulos μαζί με τον Καναδό πρωθυπουργό.

Η Εμμανουέλα Λαμπρόπουλος επίσης επανεκλέχθηκε με το Φιλελεύθερο Κόμμα σαρώνοντας στην περιοχή Σεν Λωράν του Μοντρεάλ.

 Για πρώτη φορά εκλέχθηκε στο Βιμύ του Λαβάλ η Αννυ Κουτράκη, η οποία είχε εκλεγεί πρόσφατα πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ, αλλά επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να εκπροσωπήσει το κόμμα στην περιοχή του Λαβάλ, όπου υπάρχουν πολλοί Ελληνικής καταγωγής ψηφοφόροι.