«Κρύβονται και άλλοι πίσω από το βέτο της Γαλλίας»

8 ερωτήσεις στον πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά για τη βιωσιμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια και η Ελλάδα.

Πολλοί δυτικοί ιστορικοί αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια ως πηγή «μεταδοτικών νοσημάτων» για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο χαρακτηρισμός τους «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης είναι πάλι επίκαιρος, έπειτα και από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το «πάγωμα» των ενταξιακών συζητήσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Το βέτο που έθεσαν η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στη γειτονική χώρα με κορυφαία την ανακοίνωση του Ζόραν Ζάεφ για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου. Μάλιστα ο Ζάεφ μιλώντας για την άρνηση των Ευρωπαίων να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος». Την ίδια ώρα αναλυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ένα επικίνδυνο ντόμινο εξελίξεων στα Βαλκάνια όπου κάλλιστα θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τη χώρα μας.

Η HuffPost Greece ζήτησε απαντήσεις και μια ψύχραιμη ανάλυση από έναν εκ των πλέον έμπειρων Ελλήνων διπλωματών, τον πρέσβη επί τιμή κ. Αλέξανδρο Μαλλιά. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μαλλιάς ήταν ο πρώτος Διπλωματικός Αντιπροσώπος της Ελλάδος στα Σκόπια (1995-1999).

Το 2018 ο κ. Μαλλιάς έχει εκδώσει το βιβλίο «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία – Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών » Εκδόσεις Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ) και σε αυτό όχι μόνο είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πολύ περισσότερο είχε προβλέψει, ότι Σκόπια και Αλβανία δεν επρόκειτο να λάβουν το «πράσινο» φως για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στις ερωτήσεις που ακολουθούν ο ίδιος μας εξηγεί...

Το αναμενόμενο γαλλικό βέτο

...Δεν είναι μόνο η Γαλλία. Μήπως βιαστήκαμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Εκλογές στα Σκόπια. Μπορεί να αμφισβητηθεί η Συμφωνία;

«Και η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση γνώριζε για τη θέση της Γαλλίας...»

Γαλλογερμανικό μπρα ντε φερ και το παιχνίδι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Κίνας στα δυτικά Βαλκάνια. Όμως που είναι η Ε.Ε.;

«Μακάρι να επρόκειτο για Ψυχρό Πόλεμο» στα Βαλκάνια

Η πρωτόγονη αλβανική πολιτική, ο κίνδυνος της αλλαγής συνόρων και τα μεγάλα λάθη της Μογκερίνι

Η Ελλάδα δεν στηρίζεται στην ισχύ, ούτε έχει σχέδιο Β΄, εν αντιθέσει με την Τουρκία

Δημοφιλή