Κίνα: Χαλαρώνει την πολιτική της για «μηδενική COVID»

Μετά από μια εβδομάδα ιστορικών διαδηλώσεων.
Aly Song via Reuters

Η Κίνα πρόκειται να ανακοινώσει χαλάρωση της αυστηρής πολιτικής της για ”μηδενική COVID” ανέφεραν πηγές στο Reuters, μια αξιοσημείωτη αλλαγή πλεύσης μετά την οργή για τους πιο σκληρούς περιορισμούς στον κόσμο η οποία πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες.

Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά οι αλλαγές έρχονται καθώς ορισμένες πόλεις έχουν άρει τα lockdown τις τελευταίες ημέρες ενώ μία ανώτατη κυβερνητική αξιωματούχος είπε ότι η ικανότητα του ιού να προκαλεί ασθένειες εξασθενεί.

Οι υγειονομικές αρχές που ανακοίνωσαν τη χαλάρωση στις περιοχές τους δεν ανέφεραν τις διαμαρτυρίες - τη μεγαλύτερη επίδειξη πολιτικής ανυπακοής στην Κίνα εδώ και χρόνια - που κυμαίνονταν από αγρυπνίες με κεριά στο Πεκίνο έως συγκρούσεις στους δρόμους με την αστυνομία στο Κουανγκτσόου.

Τα μέτρα που πρόκειται να αποκαλυφθούν περιλαμβάνουν μείωση της χρήσης μαζικών τεστ και τακτικών τεστ νουκλεϊκού οξέος, καθώς και κινήσεις για την απομόνωση θετικών κρουσμάτων και στενών επαφών στο σπίτι υπό ορισμένες συνθήκες, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Αυτά απέχουν πολύ από τα προηγούμενα πρωτόκολλα που οδήγησαν σε απογοήτευση του κόσμου καθώς ολόκληρες κοινότητες ήταν αποκλεισμένες, μερικές φορές για εβδομάδες, μετά από έστω και ένα θετικό κρούσμα.

Η απογοήτευση ξεχείλισε την περασμένη εβδομάδα με διαδηλώσεις δημόσιας περιφρόνησης πρωτοφανείς στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Σι Τζινπινγκ το 2012. Η ανησυχία έρχεται καθώς η οικονομία πρόκειται να εισέλθει σε μια νέα εποχή πολύ πιο αργής ανάπτυξης από ό,τι εδώ και δεκαετίες.

Το βράδυ της Πέμπτης, οι επιβάτες των τρένων της Σαγκάης ανέφεραν ότι έλαβαν ασύρματα ένα αυτόκλητο έγγραφο στα τηλέφωνά τους που έλεγε ότι η ζωή στην Κίνα θα βελτιωνόταν μόνο εάν υπήρχε πλήρης άρση του lockdown και αν ο Σι παραιτηθεί - μια φαινομενικά νέα τακτική εν μέσω έντονης αστυνομικής παρουσίας σε ορισμένους πόλεις ενόψει του Σαββατοκύριακου.

via Associated Press

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΝΟΝΩΝ

Λιγότερο από 24 ώρες μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στην Κουανγκτσόου την Τρίτη, οι αρχές σε τουλάχιστον επτά περιοχές δήλωσαν ότι άρουν τα προσωρινά lockdown. Μια περιφέρεια είπε ότι θα επιτρέψει σε σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογράφων να ανοίξουν ξανά.

Πόλεις, όπως η Τσονγκίνγκ και η Τσεντσόου ανακοίνωσαν επίσης χαλάρωση.

Η αίσθηση της επίσημης δυναμικής προς μια στροφή-ορόσημο χτίστηκε την Πέμπτη καθώς η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν, η οποία επιβλέπει τις προσπάθειες για την COVID, είπε σε μια συνάντηση πρωτοκλασάτων εμπειρογνωμόνων ότι η παραλλαγή Oμικρον εξασθενεί στην ικανότητά της να προκαλεί ασθένειες, επιτρέποντας στην Κίνα να βελτιώσει τις προσπάθειες πρόληψης.

«Μετά από σχεδόν τρία χρόνια μάχης ενάντια στην επιδημία, το ιατρικό σύστημα και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μας άντεξε τη δοκιμασία», είπε σε δηλώσεις που δημοσιεύει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Το ποσοστό εμβολιασμού ολόκληρου του πληθυσμού ξεπερνά το 90% και η ευαισθητοποίηση και η ποιότητα της δημόσιας υγείας έχουν βελτιωθεί σημαντικά», είπε.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Σουν είπε μια μέρα νωρίτερα ότι η Κίνα αντιμετωπίζει μια «νέα κατάσταση» στην απάντησή της στον COVID και προέτρεψαν περαιτέρω «βελτιστοποίηση».

Η αναφορά της αποδυνάμωσης της παθογένειας της COVID έρχεται σε αντίθεση με τα προηγούμενα μηνύματα της συνήθως αυστηρής Σουν.

«Η (πρώιμη) ομιλία της Σουν, εκτός από την αξιοσημείωτη χαλάρωση των μέτρων ελέγχου του COVID στη Κουανγκτσόου χθες, στέλνει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα ότι η πολιτική μηδενικού COVID-19 θα τελειώσει μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura σε ερευνητικό σημείωμα.

«Αυτά τα δύο γεγονότα δείχνουν ίσως την αρχή του τέλους του μηδενικού COVID-19».

Στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, ορισμένες κοινότητες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για αλλαγές.

Μια κοινότητα στα ανατολικά της πόλης διεξήγαγε μια διαδικτυακή δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πιθανότητα θετικών κρουσμάτων να απομονώνονται στο σπίτι, είπαν οι κάτοικοι.

«Σίγουρα χαιρετίζω την απόφαση της κοινότητας μας να διεξαχθεί αυτή η ψηφοφορία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Τομ Σίμπσον, διευθύνων σύμβουλος για την Κίνα στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Κίνας-Βρετανίας.

Ο εξέχων εθνικιστής σχολιαστής Χου Σιτζίν ανέφερε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη ότι πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού στο Πεκίνο βρίσκονται ήδη σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Μια γυναίκα ψωνίζει σε ένα παντοπωλείο που άνοιξε ξανά στην περιοχή Χαϊζού καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί πανδημίας στην επαρχία Κουανγκτσόου της νότιας Κίνας, Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2022.
Μια γυναίκα ψωνίζει σε ένα παντοπωλείο που άνοιξε ξανά στην περιοχή Χαϊζού καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί πανδημίας στην επαρχία Κουανγκτσόου της νότιας Κίνας, Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2022.
via Associated Press

ΕΠΑΝΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ;

Οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο ότι η Κίνα, ενώ εξακολουθεί να προσπαθεί να περιορίσει τις λοιμώξεις, θα μπορούσε να κοιτάξει να ανοίξει ξανά τα σύνορά της κάποια στιγμή το επόμενο έτος, μόλις επιτύχει καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των διστακτικών ηλικιωμένων της.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν για εκτεταμένες ασθένειες και θάνατους εάν τα μέτρα για την COVID αφεθούν πριν ενταθεί ο εμβολιασμός.

Οι κινεζικές μετοχές και αγορές σε όλο τον κόσμο υποχώρησαν αρχικά μετά τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στη Σαγκάη, το Πεκίνο και άλλες πόλεις, αλλά αργότερα ανέκαμψαν με την ελπίδα ότι η δημόσια πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση από τις αρχές.

Περισσότερες εστίες COVID θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα της Κίνας βραχυπρόθεσμα, δήλωσε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτοντας ότι βλέπει περιθώρια για μια ασφαλή επαναβαθμονόμηση των πολιτικών που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης το 2023.

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της Κίνας έχουν περιορίσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα φέτος και επεκτείνονται σε άλλες χώρες μέσω διακοπών της αλυσίδας εφοδιασμού.

Μετά από τα αποθαρρυντικά στοιχεία σε επίσημη έρευνα την Τετάρτη, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Caixin/S&P Global έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Ενώ η αλλαγή του τόνου για την COVID φαίνεται ως απάντηση στη δημόσια δυσαρέσκεια για τα αυστηρά μέτρα, οι αρχές αναζητούν επίσης τους παρευρισκομένους στις διαδηλώσεις.

Το China Dissent Monitor, το οποίο διευθύνεται από το Freedom House που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, εκτιμά ότι τουλάχιστον 27 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Κίνα από το Σάββατο έως τη Δευτέρα. Η δεξαμενή σκέψης ASPI της Αυστραλίας υπολόγισε 51 διαδηλώσεις σε 24 πόλεις.

Ann Wang via Reuters

Δημοφιλή