Κίνα: Ο πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ εμφανίστηκε (επιτέλους) με χειρουργική μάσκα

Τα κρατικά ΜΜΕ προβάλλουν την εικόνα ενός προέδρου-σωτήρα που βρίσκεται κοντά στον δοκιμαζόμενο λαό.
Xinhua News Agency via Getty Images

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζίνπινγκ, έκανε δημόσια εμφάνιση με προστατευτική μάσκα τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνησή του για το χειρισμό της κρίσης του κορονοϊού.

Ενα βίντεο 42 δευτερολέπτων που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, έδειξε εικόνες από την επίσκεψη του Σι σε αρκετά μέρη του Πεκίνου, στα οποία δίνεται η μάχη για την καταπολέμηση του φονικού ιού. Τα πλάνα που προβλήθηκαν έδειξαν γιατρούς να του μετρούν την θερμοκρασία και μέλη του ιατρικού προσωπικού να συνομιλούν μαζί του.

Σε ολόκληρο το βίντεο, το οποίο δεν έχει φυσικό ήχο αλλά μουσική από πιάνο, ο Κινέζος ηγέτης φορά χειρουργική μάσκα μίας χρήσης - οι κινέζοι αξιωματούχοι προτρέπουν τους ανθρώπους να τις φορούν για να αποφύγουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Η κάλυψη της επίσκεψης του Σι στο Πεκίνο έχει φιλτραριστεί προσεκτικά. Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη και εκείνα που συνήθως ακολουθούν τη δική τους γραμμή, μετέδωσαν την πληροφορία με πιστή αντιγραφή της είδησης από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, μαζί με το επίμαχο βίντεο από το CCTV.

Το Xinhua και το CCTV είναι οι δύο πιο σημαντικοί οργανισμοί στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και η γραμμή τους συνήθως καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο τα άλλα ΜΜΕ καλύπτουν πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα.

Ενώ η εμφάνιση του Σι ήταν αρκετά ανούσια από πρακτικής απόψεως, η χρονική συγκυρία είναι πολιτικά ευαίσθητη, έπειτα από την εξαφάνιση του από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τις εκπομπές και τις ειδήσεις, στις οποίες κυριαρχεί συνήθως.

ASSOCIATED PRESS

Τη Δευτέρα ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε να συμμέχει ενεργά στις προσπάθειες για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Το πλησιέστερο σε αυτό ήταν μια συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τεντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους, στις 28 Ιανουαρίου στο Πεκίνο.

Η σπανιότητα αυτής της εμφάνισής του, καθώς και οι ενέργειες για την προώθησή της, δείχνουν πώς οι κινεζικές αρχές πρόκειται να παίξουν το χαερτί της κρίσης στην συνέχεια.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης , ο Σι επισκέφθηκε «μια κατοικημένη κοινότητα, ένα νοσοκομείο και ένα περιφερειακό κέντρο για τον έλεγχο και την πρόληψη των ασθενειών στο Πεκίνο».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, φορούσε μια χειρουργική μάσκα, σαν κι αυτές που είναι διαθέσιμες στους περισσότερους ανθρώπους, αντί για αναπνευστήρα ή πιο εξελιγμένο κάλυμμα προσώπου. Οι βασικές μάσκες μπορούν να εμποδίσουν τα σταγονίδια από τα φτέρνισμα ή τον βήχα, αλλά συνιστώνται κυρίως σε περιοχές όπου ο αριθμός πιθανών αερομεταφορέων είναι χαμηλός - στη Γουχάν π.χ. οι γιατροί φορούν πολύ πιο προστατευτικές στολές.

Εξάλλου, στο Πεκίνο έχουν καταγραφεί μόνο μερικές εκατοντάδες κρούσματα του ιού και τρεις θάνατοι, ενώ η επαρχία Χουμπέι - το επίκεντρο της επιδημίας - βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα μακριά.

Η χρήση μάσκας από τον Σι υποδηλώνει ότι ποτέ δεν υπήρχε κίνδυνος μόλυνσης. Ούτε είναι πιθανό να υπάρξει - ο Τζινπίνγκ είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στην Κίνα, ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η πολιτική και στρατιωτική δομή της χώρας.

ASSOCIATED PRESS

Είναι ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας μετά τον Μάο Τσε Τουνγκ και ποτέ δεν θα βρισκόταν σε θέση που να απειληθεί η υγεία του.

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ - ο οποίος έχει περιοριστεί επί ηγεσίας Σι - αλλά παραμένει ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας - επισκέφθηκε τη Γουχάν και συναντήθηκε με ιατρούς. Αυτό δείχνει πώς η Κίνα και οι περισσότερες κυβερνήσεις χειρίζονται τις κρίσεις: οι άνθρωποι θέλουν να δουν ότι οι αξιωματούχοι είναι πάνω από τα πράγματα για να αισθάνονται καθησυχασμένοι.

Το γεγονός ότι ο Σι δεν συμμετείχε μέχρι τώρα ενεργά, σε όλο αυτό, είχε οδηγήσει σε εικασίες και φήμες για το τι συνέβαινε στο παρασκήνιο.

Την περασμένη εβδομάδα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να προωθούν έντονα θετικές ιστορίες σχετικά με την επιδημία, σε μια προφανή προσπάθεια να μετατοπιστεί το αφήγημα από την κρίση σε μια κατάσταση ανθεκτικότητας και τόνωσης.

Αυτές οι θετικές ιστορίες ίσως προετοίμαζαν το έδαφος για την επανεμφάνιση του Κινέζου προέδρου ως το πρόσωπο που θα λύσει την κρίση.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή