Η Κίνα αποκάλυψε ότι παρά τα όσα λέει δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς που επέβαλε στο Πεκίνο, είναι αυτός που «πιέζεται» να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση «ανέλαβε πρωτοβουλία» για αρκετές διμερείς επαφές.

Η αποκάλυψη έρχεται από το κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης το οποίο αναφέρθηκε στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Advertisement
Advertisement

Η αρχή έγινε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε τελωνειακούς δασμούς 145% στα περισσότερα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά με τον ασιατικό γίγαντας να απαντά επιβάλλοντας δικούς του επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς ως και 125% σε κάποιες κατηγορίες αμερικανικών εισαγόμενων αγαθών.

Ωστόσο, η εικόνα φαίνεται να αλλάζει καθώς στο παρασκήνιο «οι ΗΠΑ, μέσω διαφόρων διαύλων, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να έλθουν σε επαφή με την Κίνα, ελπίζοντας να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των τελωνειακών δασμών», ανέφερε το Yuyuan Tantian, που ανήκει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο κρατικές πηγές.

«Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ είναι αναμφισβήτητα η πλευρά που πιέζεται περισσότερο. Καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είναι αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με πολλαπλές πιέσεις. Οικονομικές πιέσεις, αλλά επίσης και την πίεση της κοινής γνώμης», κατά την ίδια πηγή.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι η Κίνα έχει έλθει σε επαφή με τις ΗΠΑ προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τους τελωνειακούς δασμούς. Το Πεκίνο το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

«Απουσών συγκεκριμένων ενεργειών από πλευράς των ΗΠΑ, η Κίνα δεν έχει κανέναν λόγο να αρχίσει συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά», πάντα σύμφωνα με τις πηγές του κινεζικού μέσου ενημέρωσης.

Το Πεκίνο έχει πει επανειλημμένα ότι είναι ανοικτό σε διάλογο με τις ΗΠΑ για το εμπόριο, αλλά στη βάση του «αμοιβαίου σεβασμού» και όχι υπό την «απειλή» των τελωνειακών δασμών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, με το οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο για να του ζητήσει σχόλιο σχετικά με τις πληροφορίες του μέσου ενημέρωσης, δεν απάντησε αμέσως.

Το Πεκίνο διαμηνύει συχνά πως θα συνεχίσει τον εμπορικό πόλεμο «μέχρι τέλους» αν η Ουάσιγκτον επιμείνει στην επιβολή τελωνειακών δασμών.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξάλλου έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα βίντεο με το οποίο υπόσχεται πως η χώρα «δεν θα γονατίσει ποτέ».