Κίνα: Συρρικνώνεται για δεύτερη χρονιά ο πληθυσμός της - Γιατί οι Κινέζοι δεν κάνουν παιδιά

Ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 2,08 εκατ το 2023 σε σχέση με το 2022 με την Κίνα να έχει σήμερα 1,41 δισ, κατοίκους, τον μικρότερο αριθμό από το 1960.
via Associated Press

Βαθαίνει η δημογραφική κρίση στην Κίνα καθώς το 2023 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο πληθυσμός της «πολυπληθέστερης» χώρας στον κόσμου συρρικνώθηκε.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 2,08 εκατομμύρια σε σχέση με το 2022 με αποτέλεσμα η Κίνα να έχει σήμερα 1,41 δισ, κατοίκους, τον μικρότερο αριθμό από το 1960.

Το Πεκίνο φαίνεται ότι πληρώνει ακριβά την πολιτική του ενός παιδιού, που εφάρμοζε δια ροπάλου τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η κοινωνική κουλτούρα των Κινέζων που αλλάζει αλλά και το μεγάλο πλέον κόστος ζωής και εκπαίδευσης έχουν μειώσει των ρυθμό των γεννήσεων.

Επίσης, τα νέα ζευγάρια (ο γάμος είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην Κίνα για την απόκτηση παϊδιού) δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να ακολουθήσουν το παραδοσιακό μοντέλου γάμου και οικογένειας ενώ δεν έχουν την ίδια εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το κράτος.

Τα χαμηλά επιδόματα δεν είναι ελκυστικά

Το 2022, ήταν η πρώτη χρονιά που η Κίνα ανακοίνωσε συρρίκνωση του πληθυσμού της τις τελευταίες έξι δεκαετίες ενώ την περασμένη χρονιά, έχασε τον τίτλο της «πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου» από την Ινδία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει τη συρρίκνωση του πληθυσμού δίνοντας νέα κίνητρα, όπως μικρά οικογενειακά επιδόματα τα οποία όμως δεν φαίνεται να είναι αρκετά ώστε οι νέα γενιά Κινέζων να θέλει να κάνει μεγάλες οικογένειες.

Ο επίσημος πληθυσμός αφορά αποκλειστικά όσους έχουν κινεζική υπηκοότητα και μένουν στην ηπειρωτική Κίνα καθώς δεν υπολογίζονται οι κάτοικοι των ημιαυτόνομων περιφερειών όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ταϊβάν, ένα νησί 23 εκατ. κατοίκων που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία, αλλά το κράτος αυτοχαρακτηρίζεται ως ανεξάρτητο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση του πληθυσμού το 2023 είναι υπερδιπλάσια από αυτήν του 2022 κατά 850.000 ανθρώπους.

Πηγή: Associated Press

Δημοφιλή