Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ αναμένεται να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων από το καλοκαίρι

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός η επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε να φανεί ότι οι διαφωνίες μεταξύ των μελών για τις μειώσεις επιτοκίων έχουν αμβλυνθεί.
Thierry Falise via Getty Images

«Λευκός καπνός» φαίνεται ότι βγαίνει από τα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την πιθανή μείωση των επιτοκίων καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες φαίνεται να συμφωνούν σε μειώσεις από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Αυτό δήλωσε στο Bloomberg, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ από το Νταβός της Ελβετίας λέγοντας, ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται «στο σωστό δρόμο» στον αγώνα τους να δαμάσουν τον πληθωρισμό και ότι είναι πλέον ορατή η μείωση των επιτοκίων».

Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ωστόσο, ότι «παραμένει επιφυλακτική καθώς όλα εξαρτώνται από τα δεδομένα που προκύπτουν και εξακολουθεί να υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας σε ορισμένους δείκτες που δεν είναι σταθεροί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε».

Μόλις μια ημέρα πριν από την έναρξη της λεγόμενης περιόδου ησυχίας που προηγείται των συνεδριάσεων της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, η πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται να έχει αμβλύνει τις διαφωνίες που διατυπώνονται εδώ και καιρό για επικείμενη χαλάρωση, ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Μίλησα με αρκετά μέλη και ο καθένας έχει την άποψή του, την οποία σέβομαι απόλυτα», είπε η Λαγκάρντ υπογραμμίζοντας ότι «γενικά υπάρχει συμφωνία για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε βάσει δεδομένων. Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες βασίζονται σε δεδομένα των χωρών τους για τους ρυθμούς του πληθωρισμού καθώς είναι διαφορετικοί από χώρα σε χώρα».

Τόνισε ακόμη, ότι οι προβλέψεις ή μεγάλες προσδοκίες για επιθετική μείωση των επιτοκίων δεν βοηθούν τις αποφάσεις της ΕΚΤ αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αποκλιμάκωση θα έρθει με αργούς ρυθμούς.

Δημοφιλή