Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι του 2024 για την οικονομία και τον κόσμο

Οι ψευδείς ειδήσεις, η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική κρίση μπορούν να απειλήσουν την παγκόσμια σταθερότητα μέσα στην δεκαετία.
via Associated Press

Ένα κύμα σκόπιμης ή μη παραπληροφόρησης (fake news) που θα προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά το αποτέλεσμα κρίσιμων εκλογών που θα διεξαχθούν το 2024 σε χώρες κλειδιά όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία, η Ινδία και αλλού και να απειλήσει την παγκόσμια οικονομία.

Αυτό αναφέρει η έκθεσή Global Risks Report του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός, υπογραμμίζοντας ότι οι μεγάλοι κίνδυνοι του 2024 είναι η επίμονη κρίση κόστους ζωής, η παραπληροφόρηση, η κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα, η πόλωση στις κοινωνίες, οι κυβερνοεπιθέσεις και οι ένοπλες συγκρούσεις.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στην ετήσια έκθεση κινδύνων του WEF -η οποία αποτυπώνει τη γνώμη 1.400 προσωπικοτήτων και ειδικών- το 30% πιστεύει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος παγκόσμιας καταστροφής στα επόμενα δύο χρόνια, με τα δύο τρίτα αυτών να φοβούνται ένα καταστροφικό γεγονός μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Εκλογές και κοινωνικές αναταρραχές

Το γεγονός ότι το 2024 θα είναι έτος εκλογών σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ο κίνδυνος που καραδοκεί είναι η σκόπιμη ή μη, παραπληροφόρηση που θα οδηγούσε σε κοινωνική αναταραχή, απεργίες και καταστολές των διαφωνούντων από τις κυβερνήσεις..

Η διάδοση ψευδών ή ανακριβών πληροφοριών, η προπαγάνδα και η δημιουργία φόβου και καχυποψίας μεταξύ των πολιτών και ψηφοφόρων θα μπορούσε να δυναμιτίσει καταστάσεις και να προκαλέσει άσχημες εξελίξεις.

«Μια ασταθής παγκόσμια τάξη πραγμάτων που χαρακτηρίζεται από πολωτικές αφηγήσεις και ανασφάλεια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η οικονομική αβεβαιότητας και η παραπληροφόρηση, θα είναι ένα επικίνδυνο εκρηκτικό κοκτέιλ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες κρίσεις και να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον» τόνισε.

Μια ζοφερή πραγματικότητα που έχουμε στα χέρια μας

Η έκθεση – που συντάχθηκε από τη σε συνεργασία με την εMarsh McLennan κατατάσσει τους κινδύνους σε ορίζοντα δύο και δέκα ετών.

Η Carolina Klint, επικεφαλής εμπορική διευθύντρια στην Ευρώπη της Marsh McLennan, εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών που συμμετείχε στην έρευνα μαζί με την Zurich Insurance δήλωσε:

«Οι ανακαλύψεις της τεχνητής νοημοσύνης θα αυξήσουν σημαντικά το ενδεχόμενο κινδύνου για τους οργανισμούς με πολλούς από αυτούς να αγωνίζονται να αντιδράσουν σε απειλές που προέρχονται από την παραπληροφόρηση και τον στρατηγικό λάθος υπολογισμό».

Όπως υπογράμμισε, η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει εύφορο έδαφος για να αναπτυχθούν φαινόμενα σκόπιμης ή μή παραπληροφόρησης που θα μπορούσαν να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της νομιμότητας των εκλεγμένων κυβερνήσεων. Οι ψηφοφόροι είναι πιθανό να στοχοποιηθούν από εχθρικά κράτη και εγχώριους παράγοντες.

Μακροπρόθεσμα ωστόσο, οι πέντε κορυφαίοι κίνδυνοι περιστρέφονται γύρω από την κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την απώλεια βιοποικιλότητας και την κατάρρευση του οικοσυστήματος και την έλλειψη φυσικών πόρων.

«Αυτή είναι μια πολύ ζοφερή προοπτική, αλλά δεν είναι μια πρόβλεψη του μέλλοντος. Το μέλλον είναι στα χέρια μας» καταλήγει η Saadia Zahidi του WEF.

Δημοφιλή