Οι 5 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου υπερδιπλασίασαν την περιουσία τους από το 2020

Τα αμύθητα ποσά των μεγαλύτερων δισεκατομμυριούχων.
Έλον Μασκ, γενικός διευθυντής (μεταξύ άλλων) σε Tesla και SpaceX.
Έλον Μασκ, γενικός διευθυντής (μεταξύ άλλων) σε Tesla και SpaceX.
via Associated Press

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έγιναν κατά πολύ πλουσιότεροι τα τελευταία χρόνια, με την καθαρή τους περιουσία από το 2020 να εκτοξεύεται κατά 114% σε συνολικά 869 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 794 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Oxfam για την ανισότητα. Με τον ίδιο ρυθμό σε μία δεκαετία ενδέχεται να έχουμε και τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στον κόσμο.

Ταυτόχρονα, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν γίνει φτωχότεροι, καθώς αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, τον πόλεμο και την κλιματική κρίση. Με βάση την τρέχουσα πορεία θα χρειαστούν σχεδόν 230 χρόνια για να εξαλειφθεί η φτώχεια.

Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Forbes, συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, μιας ελίτ που περιλαμβάνει μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους και παγκόσμιους ηγέτες.

Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος της γαλλικής εταιρίας ειδών πολυτελείας LVMH.
Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος της γαλλικής εταιρίας ειδών πολυτελείας LVMH.
via Associated Press

Αύξηση τρεις φορές ταχύτερη από τον ρυθμό του πληθωρισμού

Ο Έλον Μασκ, ο οποίος διευθύνει διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Tesla και SpaceX, ήταν ο μεγάλος νικητής των τελευταίων ετών. Ο πλούτος του εκτινάχθηκε στα 245,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου, αυξημένος κατά 737% από τον Μάρτιο του 2020, αφού συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός.

Ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος του γαλλικού γίγαντα ειδών πολυτελείας LVMH, και η οικογένειά του είχαν καθαρή αξία 191,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 111%.

Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon.
Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon.
via Associated Press

Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος είχε περιουσία 167,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένη κατά 24%, ενώ ο πλούτος του Λάρυ Έλισον, ιδρυτή της Oracle ανήλθε σε 145,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά 107%.

Τη λίστα των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ, του οποίου η καθαρή αξία αυξήθηκε κατά 48% φτάνοντας τα 119,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνολικά, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ή αλλιώς κατά 34% από το 2020. Πρόκειτα για αύξηση τρεις φορές ταχύτερη από τον ρυθμό του πληθωρισμού, σύμφωνα με την Oxfam.

Γουόρεν Μπάφετ, διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway.
Γουόρεν Μπάφετ, διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway.
via Associated Press

Το 1% κατέχει το 43% του παγκόσμιου πλούτου

Στη φετινή της έκθεση, η Oxfam υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση των περιουσιών των πλουσίων. Οι 7 στις 10 τις μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες του κόσμου έχουν είτε έναν δισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλο είτε έναν δισεκατομμυριούχο ως κύριο μέτοχο.

Επιπλέον, το κορυφαίο 1% κατέχει το 43% των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την Oxfam, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Wealth X. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ομάδα αυτή κατέχει το 32% - στην Ασία, το ποσοστό είναι 50%. Στη Μέση Ανατολή, το κορυφαίο 1% κατέχει το 48% του οικονομικού πλούτου, ενώ στην Ευρώπη το 47%.

Λάρυ Έλισον, ιδρυτής της Oracle
Λάρυ Έλισον, ιδρυτής της Oracle
via Associated Press

«Ανεξέλεγκτη εταιρική δύναμη»

Περίπου 148 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου απέκτησαν μέσα σε 12 μήνες κέρδη ύψους σχεδόν 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με την Oxfam. Αυτό είναι 52,5% υψηλότερο από τον μέσο όρο τους μεταξύ 2018 και 2021. Η Oxfam επισημαίνει ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι φαρμακευτικές εταιρείες και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αποκομίζουν υψηλότερα κέρδη τα τελευταία 1 ή 2 χρόνια από το μέσο όρο των προηγούμενων ετών.

«Αγνοούμε τον κίνδυνο της μονοπωλιακής δύναμης στην αναδιανομή του πλούτου προς τα πάνω», δήλωσε ο Άχμεντ.

Η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις να παρέμβουν

«Η δημόσια εξουσία μπορεί να συγκρατήσει την ανεξέλεγκτη εταιρική δύναμη και την ανισότητα - διαμορφώνοντας την αγορά ώστε να είναι πιο δίκαιη και ελεύθερη από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων», δήλωσε ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν για να διαλύσουν τα μονοπώλια, να ενδυναμώσουν τους εργαζόμενους, να φορολογήσουν αυτά τα τεράστια εταιρικά κέρδη και, κυρίως, να επενδύσουν σε μια νέα εποχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών».

(Πηγή: CNN)

Δημοφιλή