Βιλερουά (ΕΚΤ): Η επόμενη κίνηση θα πρέπει να είναι η μείωση των επιτοκίων - Ποιοι αντιδρούν

«Βρισκόμαστε σε ένα οροπέδιο όπου κάποιος μπορεί να αφιερώσει χρόνο για να απολαύσει τη θέα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής».
via Associated Press

Την επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία θα είναι πλέον η μείωση των επιτοκίων, περιμένουν πλέον οι αγορές αν και η διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΚΤ παραμένουν μεταξύ των αξιωματούχων της.

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, άρχισε να αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας με τις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Boursorama, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πότε θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι ότι θα πέσει στο 2,1% το 2025.

«Η επόμενη κίνηση θα πρέπει, εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, να είναι μια μείωση» είπε ο Βιλερουά λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα καθοδηγείται μόνο από οικονομικά δεδομένα και όχι από ημερολογιακές εκτιμήσεις.

«Βρισκόμαστε σε ένα οροπέδιο όπου κάποιος μπορεί να αφιερώσει χρόνο για να απολαύσει τη θέα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής» υπογράμμισε αναφερόμενος φυσικά στις επώδυνες και επαναλαμβανόμενες αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Όμως τώρα που η κατάσταση φαίνεται να εξομαλύνεται στόχος της ΕΚΤ είναι να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές οι οποίες «πρέπει να δείξουν λίγο ακόμη υπομονή», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ. Υπογράμμισε ακόμη ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων που έχει ήδη κάνει η ΕΚΤ περνούν στην πραγματική οικονομία πιο γρήγορα απ′ ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί.

Την άποψη αυτή ωστόσο δεν συμμερίζονται όλα τα μέλη της ΕΚΤ με τα λεγόμενα «γεράκια» να θεωρούν ότι είναι ακόμη μακριά η ώρα της μείωσης των επιτοκίων.

Την θέση της πτέρυγας εξέφρασε ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας Μάντι Μιούλερ λέγοντας, ότι «δεν υπάρχει λόγος να εξετάσουμε ούτε μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων αλλά ούτε και την αρχή μιας μείωσης επιτοκίων στο άμεσο μέλλον» υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός είναι στο 2% πριν προχωρήσουν σε μειώσεις.

Δημοφιλή