Κουκάκι: Καταληψίες τα δύο αδέρφια που συνελήφθησαν - Ο πατέρας προσπάθησε να πάρει όπλο αστυνομικού

Τις καταγγελίες για αστυνομική βία έκανε η μητέρα των νεαρών - Πριν την αστυνομία έφτασαν τα κανάλια στο κτίριο.
Ελληνική Αστυνομία

Ενας φοιτητής και ένας ασκούμενος δικηγόρος συνελήφθησαν από την Αστυνομία για συμμετοχή στην κατάληψη επί της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι, όπου νωρίς το πρωί υπήρξαν καταγγελίες για αστυνομική βία.

Οι δύο νεαροί φέρονται από την ΕΛ.ΑΣ να συμμετείχαν ενεργά στην κατάληψη, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το σπίτι τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο νεαροί αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο να γίνει επιχείρηση εκκένωσης πριν ακόμα φτάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Και αυτό διότι από διαρροή από την ΕΛ.ΑΣ είχαν ενημερωθεί νωρίτερα δημοσιογράφοι τηλεοπτικών καναλιών, οι οποίοι έφτασαν πρώτοι έξω από την κατάληψη.

Οταν στη συνέχεια το σημείο προσέγγισαν αστυνομικές δυνάμεις, ο ασκούμενος δικηγόρος και ο αδελφός του φέρονται να πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς και να ταμπουρώθηκαν στην ταράτσα του κτιρίου.

Οι αστυνομικοί ανέβηκαν στην ταράτσα και τους συνέλαβαν ενώ ο πατέρας τους, όταν κατάλαβε τι συμβαίνει, ανέβηκε κι αυτός στην ταράτσα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, προσπάθησε να πάρει το όπλο ενός εκ των αστυνομικών και για το λόγο αυτό συνελήφθη κι εκείνος.

Ο συγκεκριμένος άνδρας είναι σκηνοθέτης και δεν έχει απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν τις αρχές. Σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπήρχαν κι άλλα άτομα στην κατάληψη, τα οποία διέφυγαν.

Η μητέρα των δύο αδελφών και σύζυγος του σκηνοθέτη είναι αυτή που προχώρησε το πρωί στις καταγγελίες για αστυνομική βία.

Συνολικά, συνελήφθησαν 9 άτομα από τα τρία υπό κατάληψη κτίρια, που εκκενώθηκαν στο Κουκάκι. Πρόκειται, ειδικότερα, για 7 Ελληνες, έναν Γάλλο και έναν Σουηδό.

Πόρτα-παγίδα με καρφιά

Σημειώνεται ότι, στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης (Ματρόζου)στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά - βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα.

Ελληνική Αστυνομία

Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανό να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά – βίδες που προεξέχουν περισσότερο από δέκα πόντους, τα οποία πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Ελληνική Αστυνομία

Σημειώνεται ότι κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε χρήση της κατασκευής αυτής. Επισημαίνεται, ακόμα, ότι πίσω από τις πόρτες είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στον χώρο.

Οδηγίες εκκένωσης

Ανάμεσα στα ευρήματα από το σύνολο των καταλήψεων, στο κτίριο της οδού Παναιτωλίου βρέθηκε σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που έπρεπε να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας. Και οι καταληψίες της Ματρόζου, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ ακολούθησαν κατά γράμμα το εν λόγω σημείωμα.

Ελληνική Αστυνομία

Οι οδηγίες στα αγγλικά ανέφεραν:

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21

1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ

2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα

3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης

4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους

5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ.

Δημοφιλή