ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/01/2020 18:21 EET | Updated 11/01/2020 22:56 EET

Κουκάκι: Εφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε κτίρια που ανακατέλαβαν αντιεξουσιαστές - 13 συλλήψεις

Και έξι τραυματίες αστυνομικοί.

EUROKINISSI

Τρεις εβδομάδες μετά τις επεισοδιακές εκκενώσεις των καταλήψεων των οδών Ματρόζου και Παναιτωλίου στο Κουκάκι, αντιεξουσιαστές «απάντησαν» το μεσημέρι του Σαββάτου με αιφνιδιαστική ανακατάληψη των κτιρίων.

Λίγες ώρες αργότερα, αστυνομικοί εισέβαλαν με εντολή Εισαγγελέα, στα δύο κτίρια.  

Πρωτοφανείς εικόνες από την ανακατάληψη κτιρίων και την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ

Η επιχείρηση εκκένωσης οδό Ματρόζου ολοκληρώθηκε περίπου στις 8.30 το βράδυ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο κτίριο συνελήφθησαν πέντε άτομα, τρεις άντρες και δύο γυναίκες. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ένα ανήλικο άτομο. Παράλληλα, η αστυνομία προχώρησε σε εννέα προσαγωγές.

Σε οκτώ συλλήψεις - πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες - προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ,  κατά την αντίστοιχη επιχείρηση για την εκκένωση του κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου. Η έφοδος εκεί ολοκληρώθηκε στις 21:30.

Ολοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία στις δύο επιχειρήσεις για την εκκένωση των κτιρίων τραυματίσθηκαν συνολικά 6 αστυνομικοί.

EUROKINISSI

Αυτός, ουσιαστικά, ήταν ο «δεύτερος γύρος» της μάχης ανάμεσα στις αστυνομικές Αρχές και τους αντιεξουσιαστές, οι οποίοι αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στις εκκενώσεις που είχαν γίνει στις 18 Δεκεμβρίου 2019, όταν και είχαν υπάρξει καταγγελίες για αστυνομική βία. Ηταν τότε που η οικογένεια του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ κατήγγειλε την αναίτια στοχοποίησή της.

Το απόγευμα, περίπου στις 7 μ.μ., η Αστυνομία ξεκίνησε επιχείρηση για την απομάκρυνση των καταληψιών. Ανδρες της ΕΚΑΜ άνοιξαν με τροχό την είσοδο του κτιρίου της οδού Ματρόζου 45. Οι καταληψίες πετούσαν τσιμεντόλιθους, ξύλα και μπογιές εναντίον των αστυνομικών που προστατεύονταν με τις ασπίδες ενώ χρησιμοποίησαν ειδικά λέιζερ για να «τυφλώνουν» τους νεαρούς προκειμένου να σταματήσουν τη ρίψη αντικειμένων.

Νωρίτερα, πάντως, η Αστυνομία πραγματοποίησε προσπάθεια να πείσει τα άτομα που κατέλαβαν τα κτίρια να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τις καταλήψεις.

Στόχος των αστυνομικών Αρχών ήταν να αποφευχθούν έφοδοι στα κτίρια για την εκ νέου εκκένωσή τους. Και αυτό διότι σε περίπτωση εφόδου υπάρχει πάντα  κίνδυνος τραυματισμών. Η προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ. δεν τελεσφόρησε, ενώ αντιεξουσιαστές είχαν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση κόσμου στο Κουκάκι, για τη στήριξη των ατόμων που βρίσκονταν στα κτίρια.

EUROKINISSI

Στο Κουκάκι βρίσκονταν δύο Εισαγγελείς που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, ένας για κάθε μία κατάληψη.

EUROKINISSI

Η είδηση της ανακατάληψης έγινε γνωστή από την ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ τα άτομα που μπήκαν μέσα ανήρτησαν πανό, πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα. Μετά από λίγο έσπευσαν στο σημείο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ένταση και μικροεπεισόδια με συγκεντρωμένους αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν εκτός. Οι άνδρες των ΜΑΤ και της Ομάδας ΔΡΑΣΗ προχώρησαν σε 9 προσαγωγές, ενώ έγινε περιορισμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

EUROKINISSI

Η ανακατάληψη των δύο κτιρίων έγινε σχεδόν 20 ημέρες μετά την «επεισοδιακή» επιχείρηση της αστυνομίας στο κτίριο της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μετά τη σύλληψη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των δύο γιων του.

EUROKINISSI
EUROKINISSI

«Η ανακατάληψη της Ματρόζου 45 και της Παναιτωλίου 21 είναι μια πράξη ενάντια στο φόβο που μας επιβάλει η κρατική καταστολή. Είναι ένα σινιάλο αντίστασης και ένα κάλεσμα κλιμάκωσης των αγώνων. Να μην αφήσουμε τις γειτονιές μας και την φύση έρμαια της αναπτυξιακής λεηλασίας. Να μην αποδεχτούμε τον εκτοπισμό των ζωών μας. Να κρατήσουμε τα πάρκα, τις πλατείες και τους λόφους ελεύθερους. Να αντεπιτεθούμε στους μισθοφόρους του κράτους. Να οξύνουμε τους αγώνες ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση. Να δοθούμε εξ ολοκλήρου στον αγώνα για επιβίωση και ελευθερία. Ο αγώνας δεν είναι ούτε νόμιμος ούτε παράνομος είναι δίκαιος», ανέφερε μεταξύ άλλων κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

EUROKINISSI