Ε.Ε: Οι χώρες μέλη συμφώνησαν να αναστείλουν τα ταξίδια από τις χώρες της Ν. Αφρικής

Οπως ανακοίνωσε η σλοβένικη προεδρία.
European Commission President Ursula von der Leyen delivers a media statement on the coronavirus disease (COVID-19) pandemic at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, November 26, 2021. REUTERS/Johanna Geron/Pool
European Commission President Ursula von der Leyen delivers a media statement on the coronavirus disease (COVID-19) pandemic at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, November 26, 2021. REUTERS/Johanna Geron/Pool
Johanna Geron via Reuters

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε η σλοβενική προεδρία.

Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβενική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Νωρίτερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει την Παρασκευή (26 Νοεμβρίου) να ανασταλεί η σύνδεση αεροπορικών ταξιδιών σε μέρη όπου έχει εντοπιστεί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι οι παραγωγοί εμβολίων είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόσουν τα εμβόλια τους μόλις εμφανιστούν νέες παραλλαγές. Μίλησε καθώς η είδηση μιας νέας παραλλαγής που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές.

«Είναι πλέον σημαντικό όλοι εμείς στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένοι», είπε, καλώντας τους πολίτες της ΕΕ να εμβολιαστούν και να βελτιώσουν την προστασία τους με αναμνηστικά εμβόλια.

Η φον ντερ Λάιεν μίλησε αφού το Βέλγιο - χώρα μέλος της ΕΕ και η έδρα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ - επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής B.1.1.529 στο έδαφός του.

Στο μεταξύ η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή (26 Νοεμβρίου) ότι θα σταματήσει την εναέρια κυκλοφορία από τη Νότια Αφρική από το μεσημέρι, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού εκεί.

Ο υπουργός Υγείας Hugo de Jonge δήλωσε ότι η απαγόρευση θα ισχύει για όλες τις χώρες από τη Νότια Αφρική και ότι οι ταξιδιώτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Schiphol.

Η ολλανδική κίνηση ακολουθεί παρόμοια απόφαση της Βρετανίας και δήλωση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η ΕΕ στοχεύει να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από την περιοχή λόγω ανησυχιών για τους πιθανούς κινδύνους που θέτει η παραλλαγή.

Και η ισπανική κυβέρνηση θα αναστείλει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα μετά τις ανησυχίες για μια νέα ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή της Covid-19 στις χώρες αυτές, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας, έπειτα από παρόμοιες αποφάσεις που έλαβαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

″Θα εξετάσουμε και για άλλες χώρες αλλά επί του παρόντος είναι αυτές οι δύο”, δήλωσε η Ντάριας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE

Η Ντάριας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε θα τεθούν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα αλλά η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία εγκρίνονται τέτοιου είδους μέτρα, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

Πηγή: Reuters