ΔΙΕΘΝΕΣ
26/11/2021 10:26 EET | Updated 26/11/2021 10:26 EET

Απαγόρευση πτήσεων από έξι αφρικανικές χώρες λόγω της νέας παραλλαγής, προωθεί η Κομισιόν

Ήδη Βρετανία, Σιγκαπούρη και άλλες χώρες λαμβάνουν ανάλογα μέτρα. Έντονη αντίδραση από την Νότιο Αφρική.

Busà Photography via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως σκοπεύει να απαγορεύσει τις τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει: «Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529».

 

Ήδη από σήμερα τη Βρετανία έχει απαγορεύσει τις πτήσεις από έξι αφρικανικές χώρες και συγκεκριμένα Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα οι οποίες προστίθενται στην λίστα των «κόκκινων χωρών».

«Η UKHSA ερευνά τη νέα παραλλαγή. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας ενώ όπως ανακοινώθηκε οι Βρετανοί ταξιδιώτες (από αυτές) θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

H Αυστραλία επίσης ανακοίνωσε ότι διερευνά τη νέα παραλλαγήκαι προειδοποίησε ότι είναι ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους.

 

Επίσης η Σιγκαπούρη θα περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη διάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας όλοι όσοι δεν είναι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της Σιγκαπούρης και έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, δεν θα μπορούν να εισέρχονται στη Σιγκαπούρη ούτε να μεταβαίνουν σε άλλη χώρα μέσω αυτής.

Αντιδράσεις 

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε πως η απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τις πτήσεις από τη χώρα  «φαίνεται πως ήταν εσπευσμένη», καθώς ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει συμβουλεύσει μέχρι στιγμής για τα επόμενα βήματα.

Η Νότια Αφρική θα έρθει σε επαφή με τις βρετανικές αρχές για να προσπαθήσει να τις κάνει να επανεξετάσουν την απόφασή τους, προστίθεται στη δήλωση.

Επίσης έχει ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση σήμερα της ομάδας εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να εξετάσει τη νέα παραλλαγή.